Karen Hoedjes:
Karen Hoedjes: "De camping geeft ons wat extra zekerheid en risicospreiding voor de toekomst." Foto: Jeroen van Hattum

Contact met gasten op camping erg leuk

Wat is je favoriete plek op Texel?

De Slufter. Het is er prachtig met alle seizoenen. Het licht maakt het steeds anders. Het is heerlijk om op tijd in de ochtend daar te wandelen met onze hond. Nog een favoriete plek is onze heerlijke tuin, in de hangmat met een fijn boek. Stom genoeg gun ik mij voor beide dingen niet altijd de tijd. Maar is dat wel zo, dan geniet ik er dubbel en dwars van.

Geboren en getogen op Texel?

Ja nou ja. Geboren in het ziekenhuis in Den Helder. Niks mis mee, maar het is toch jammer dat ik bij geboorteplaats geen Texel mag neerzetten. Ik ben wel getogen op Texel. Mijn opleiding heb ik gevolgd in Alkmaar, Haarlem en Amsterdam. Daar heb ik op kamers gewoond. In het weekend kwam ik eigenlijk bijna altijd terug naar Texel. Mijn moeder is geboren in de Texelsestraat en mijn vader op het Amelandseplein in Rotterdam. Het was denk ik voorbestemd of zo dat ze hier gingen wonen. Op haar zestiende is ze verhuisd naar Texel en mijn vader kwam er achteraan. Mijn opa E.G. Bouwman werd hier leerkracht en directeur op de LTS. Toch hadden we thuis wel eens Rotterdamse woorden. Zo werd ik wel eens door mijn moeder naar de bakker gestuurd voor een "halfje krop" (halfje bruin). De bakker keek mij dan niet begrijpend aan.

Verandering is hier altijd slecht totdat we eraan gewend zijn

Wat voor werk doe je?

Mijn man Fedor en ik hebben een melkveehouderij. Ik heb ook bij verschillende bedrijven op Texel als Grafisch Vormgever gewerkt. Begin december 2017 ben ik hiermee gestopt om mij te kunnen richten op de camping. Deze is sinds april dit jaar geopend. Een grote stap, flinke investering en een hele verandering. We vonden het zelf altijd heerlijk om te kamperen met onze tent. Dat missen we nu wel een beetje. Maar we krijgen er veel campingsfeer en gezelligheid voor terug. Je ontmoet allerlei soorten mensen. Het contact wat je met de gasten hebt, vind ik erg leuk. Veel leuker dan ik dacht!

Vanwaar kamperen bij de boer?

De sfeer en het buiten zijn. We hebben heel lang op de wachtlijst gestaan voor een vergunning, dus wij hebben er goed over na kunnen denken hoe, waar en of we een camping wilden. Er worden tegenwoordig constant regels bedacht waar je je als boerenbedrijf aan moet houden. Deze regels hebben vaak geen onderbouwing of logica, maar ze zijn of komen er wel. Dit maakt ondernemen met een boerenbedrijf lastig. De camping geeft dus ook wat extra zekerheid en risicospreiding voor de toekomst. Wie weet wil een van de kinderen het bedrijf later overnemen, dan moet het wel mogelijk zijn. Voor ons gezin, we hebben drie kinderen, is het hebben van een camping ook handiger. Ik kan ze nu makkelijker halen, brengen en helpen met school.

Wat is het mooie aan een boerderij?

Onze prachtige koeien! Het is nooit saai. Nadeel is dat het werk nooit klaar is, maar je krijgt er veel voor terug. Onze kinderen konden en onze jongste kan nog heerlijk spelen in het stro of het kuilgras. Kalfjes, katten en konijnen knuffelen. We wonen prachtig, met uitzicht en ruimte. We kunnen gewoon een flinke wandeling maken of vliegeren op ons eigen land.

Wat doe je naast het werk verder zoal?

Het eerste seizoen met de camping was nogal druk, maar binnenkort doe ik weer fijn mee met de wandelbootcamp van Wilma. Ik hou helaas echt niet van sport, maar de wandelbootcamp vind ik gezellig en zelfs leuk! Verder spreek ik graag met vriendinnen af. Naar de bioscoop of een etentje. Twee keer per jaar doe ik mee met een glasfushion workshop. Ik houd van tekenen, schilderen etc.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

We hebben hier allerlei soorten mensen maar over het algemeen zijn we lekker direct! En nuchter en aanpakkers. We zijn supertrots op "ons" eiland. Ook kunnen we zo lekker mopperen als er wat verandert. Verandering is hier altijd slecht, totdat iedereen eraan gewend is. Heel grappig vind ik dat. Vroeger vond ik het irritant als mensen vroegen: "Van wie ben je d'r ien?". Nu doe ik het zelf ook vrees ik…

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

Dat er zoveel georganiseerd wordt. We hebben hier veel! Concerten, theater, bioscoop, sportevenementen, veel cursussen en workshops. Er is, als je wilt, vaak wel iets te doen om ergens heen te gaan. Verder hoop ik dat we zuinig zijn en blijven op de mooie typische Texelse gebouwen. De boerderijen, schapenboeten en de prachtige karakteristieke oude huisjes.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Die gemaakte 'nepnatuur' vind ik overdreven. Natuur is belangrijk en moet beschermd worden. Maar het slaat door.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Boerderijen. Het echte boerenleven. Maar eigenlijk geldt dat voor heel Nederland. Ik vind het jammer dat boeren vaak totaal onterecht negatief in de media afgeschilderd worden. Mensen hebben overal een mening over, ook over de dingen waar ze geen verstand van hebben. De nuance is compleet zoek. Dat irriteert mij enorm.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

Mensen die zich echt inzetten voor anderen. Dat zijn juist vaak de mensen die daar niet mee te koop lopen. En daar geen aandacht voor willen. Maar die "heb uw naaste lief" ook echt uitvoeren.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Wij hebben net een camping geopend, maar ik vind ook dat het toerisme niet te veel moet doorslaan. Het is nu wel erg druk in de zomer, dat moet niet erger worden. Bizar dure huizen worden er uit de grond gestampt. Er zal wel een markt voor zijn maar ik snap hier niks van. Ik hoop dat Texel betaalbaar blijft voor de gewone doorsnee gezinnen.

Wat doe je over vijf jaar?

Poeh! Jemig! Ik denk en hoop nog steeds hetzelfde. Wel zal het een en ander veranderd zijn. Vrees dat een of twee van de kinderen dan "op kamers" zitten. Maar daar moet ik nu nog niet aan denken!

Volgende 'Eiland Van...'?

Anja van Uhm! Ze is een mooi mens, met een prachtig gezin. Ze is altijd positief, heeft humor en straalt een bepaalde rust uit. Heel fijn vind ik het om met haar te kletsen. Ze houdt overzicht en kan mij helpen met haar duidelijkheid. En ook zij heeft pas de stoere stap gezet om haar eigen bedrijf te beginnen.