Het stukje grond aan het Wezenland waar de antennemast van Radio Texel staat.
Het stukje grond aan het Wezenland waar de antennemast van Radio Texel staat. Foto: Jeroen van Hattum

Steekspel gemeente en radio duurt voort

Radio Texel en de gemeente zijn na twee jaar nog steeds verwikkeld in een gecompliceerd geworden 'steekspel' rondom de antennemast die Radio Texel aan het Wezenland op een stukje grond van de gemeente heeft staan.

Dat kwam woensdagavond naar voren tijdens de raadscommissie waarin gesproken werd over de spelregels voor de verhuur van gemeentelijke grond aan maatschappelijke organisaties op het eiland en de huurprijzen die daarmee gemoeid zijn.

Het steekspel in het kort: Radio Texel huurt aan het Wezenland voor €54, per jaar een stukje grond van 32 vierkante meter waarop de zendmast van de radio staat. KPN wilde graag apparatuur in de mast hangen en dat zou Radio Texel €3500,- per jaar aan huur opleveren. De gemeente gaf vervolgens aan de huurprijs naar €2400,- te willen verhogen, omdat er bij verhuur sprake is van een commerciële nevenactiviteit.

Aad van Gils, voorzitter van Radio Texel, stond woensdagavond op dezelfde plek in de raadzaal waar hij een jaar geleden ook al als inspreker stond om het steekspel tussen radio en gemeente aan te kaarten. Hij stelde dat er geen sprake is van een commerciële nevenactiviteit, maar dat de verhuur aan KPN bijdraagt in de exploitatie van de radio.

Het ophangen van de apparatuur in de bestaande mast draagt ook bij aan het gemeentelijk beleid zo min mogelijk masten op het eiland te plaatsen. "En een lokale omroep is wettelijk verplicht om op een dergelijke verzoek van een provider in te gaan." Volgens Van Gils staat er geen enkele dienst van de gemeente tegenover de voorgenomen huurverhoging van €54,- naar €2400,- per jaar.

Wethouder Edo Kooiman gaf aan dat de gemeente helderheid wil hebben over dergelijke situaties waarin een maatschappelijke organisatie tegen een laag bedrag grond huurt van de gemeente en vervolgens inkomsten ontvangt uit verhuur van een object op die gemeentelijke grond. Volgens het college verandert bij ontplooiing van commerciële nevenactiviteiten het gebruik van de gehuurde grond en zou dus ook de huurprijs moeten veranderen.

Op de vraag vanuit de politieke partijen om hoeveel maatschappelijke organisaties het gaat, antwoordde Kooiman twee: Radio Texel en SVO in Oosterend. Volgens de politieke partijen ging het om meer situaties wat door Cees Hoogerheide (Texels Belang) werd onderbouwd met een lijst die hij tijdens de vergadering uit de gemeentelijke stukken tevoorschijn haalde. De vertegenwoordigers van de politieke partijen kwamen na een uur vergaderen, waarbij ze steeds dieper op de materie ingingen, er niet goed meer uit wat ze met de situatie aanmoesten. Voor hen was wel van belang dat de radio wordt gerund door vrijwilligers en dat de inkomsten hard nodig zijn. In de ogen van Nick Ran (VVD) was de situatie inmiddels verworden tot 'Radio Texel pesten'.

Eind van het liedje was dat de meeste commissieleden besloten maar eens met elkaar om de koffie te gaan om wat te bedenken voordat het onderwerp op 18 september in de raadsvergadering komt. Overigens is er in de praktijk al geen sprake meer van verhuur van de mast. Volgens Van Gils heeft KPN zich teruggetrokken, omdat de mast van de radio niet sterk genoeg is om de zendapparatuur van KPN in op te kunnen hangen.