Marissa en Kyra tijdens een marathon.
Marissa en Kyra tijdens een marathon. Gerben Olthof/ Driving images

WK laatste kunstje voor Marissa met Kyra

Nog één keer gaan ze samen een groot avontuur aan en dan mag Kyra, de 18-jaar oude pony van Marissa Schuiling (23), gaan genieten van haar pensioen en het rustiger aan gaan doen. Maar voor het zover is willen ze nog één keer knallen tijdens het wereldkampioenschap pony's dat van 25 tot en met 29 september gehouden wordt in Hongarije. Komend weekend doet Marissa met twee andere pony's overigens gewoon mee met de Samengestelde menwedstrijd die rond manege Akenburg wordt gehouden.

Het zijn dus drukke weken voor de inwoonster van Den Burg, al is ze wel wat gewend. Voor de wedstrijden reist ze samen met partner Lex Veeger stad en land af. "Deze wedstrijden zijn vaak in Noord-Brabant of de Achterhoek en onlangs zijn we nog naar Schildau (Dld) geweest. Je wilt toch ook weten hoe je er internationaal voor staat. Maar dan ben je wel een tijd onderweg. Zo snel gaat dat natuurlijk niet met de vrachtwagen. Als we naar het WK gaan, moeten we 1600 kilometer rijden, maar we gaan al 21 september die kant op", vertelt ze.

Marissa groeide op met de paardensport. "Mijn vader was actief in de vierspannen. Zodra ik kon lopen, was ik zo ongeveer al actief 'onder het zadel'. Later ben ik overgestapt op de mensport en sinds 2012 rijd ik op het hoogste niveau." Via het paardensportwereldje leerde ze ook vriend Lex kennen en inmiddels woont ze zo'n anderhalf jaar op Texel. "Ik kom zelf uit de Betuwe, maar woon hier met veel plezier. Ik werk in De Gollards en daar weten de bewoners al van mijn hobby. Ze vroegen al of het WK ook wordt uitgezonden, maar dat is helaas niet zo. Het is leuk dat ze zo meeleven."

De ouders van Lex hebben een boerderij met als prettige bijkomstigheid dat daar ruimte is voor de pony's, zowel voor die van Lex als die van haar. Beiden zijn ze echte ponyliefhebbers. "Die zijn wat harder dan paarden en het wereldje is denk ik iets gemoedelijker. Dat komt omdat er niet echt is te leven van de ponysport. In de top van de paardensport gaat zo ontzettend veel geld om. En dan onder het zadel nog veel meer dan bij de mensport. Bij de mensport kan alleen de absolute top bij de paarden er echt van leven, zoals bijvoorbeeld Bram Chardon. De menwereld waarin wij zitten is heel gemoedelijk." Lex vult aan: "Vergelijk het met de autosport. In de wedstrijd is iedereen fanatiek, maar 's avonds zit je gezellig bij elkaar aan een biertje."

Met Kyra behaalde ze de nodige successen. In 2013 stond ze al op de reservelijst voor het wereldkampioenschap en in de jaren die volgden, pakte ze onder meer teamgoud en teamzilver en haalde ze individueel meerdere malen de top 10. Ze vierde diverse andere internationale successen, werd driemaal Nederlands kampioen en sleepte ook nog een aantal zilveren en bronzen plakken in de wacht. "Het zou prachtig zijn om bij dit laatste wereldkampioenschap in de top vijf terecht te komen, maar dan moet alles meezitten. We gaan ons uiterste best doen natuurlijk."

Tweespan

Nu Kyra van haar pensioen gaat genieten, is het voor Marissa tijd voor een nieuwe uitdaging. "Ik ga me richten op het tweespan. Dat is net weer even anders sturen en je neemt de bochten anders. Ik hoop volgend jaar weer op het hoogste niveau mee te kunnen doen, maar we kijken even hoe het gaat." Dit weekend komt ze ook uit in de tweespan-rubriek. "Kyra krijgt rust met het oog op het WK. De thuiswedstrijden zijn ook heel leuk en goed voor de vereniging. Ik probeer ook altijd mee te doen aan de Jaap de Graaf-bokaal"