Trajectcoach Nanda Meijer van De Bolder in gesprek. Ze begeleidt voor het UWV mensen met een arbeidsbeperking naar een (nieuwe) baan.
Trajectcoach Nanda Meijer van De Bolder in gesprek. Ze begeleidt voor het UWV mensen met een arbeidsbeperking naar een (nieuwe) baan. Foto: Gerard Timmerman

Bolder bemiddelt ook voor UWV

De Bolder heeft de dienstverlening uitgebreid. Als re-integratiepartner van het UWV helpt het leerwerkbedrijf Texelaars die via het UWV een uitkering ontvangen voor arbeidsongeschiktheid- of de ziektewet weer aan het werk. En De Bolder biedt meer.

Dit vloeit voort uit de invoering van de Participatiewet in 2015, die leer-werkbedrijven ertoe aanzet mensen met een arbeidsbeperking te begeleiden naar een baan op de reguliere arbeidsmarkt. Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om begeleiding van Texelaars met een reguliere ww-uitkering (dus zonder arbeidsbeperking). Belangrijke doelgroep zijn ook jongeren die door een ziekte of handicap geen werk hebben en een Wajong-uitkering ontvangen.

Directeur Jacco Mokveld: "Al die regelgeving is best ingewikkeld. Waar het om gaat is dat wij ons als leerwerkbedrijf in de volle breedte inzetten om kwetsbare mensen die uit de running zijn geraakt te helpen en begeleiden naar werk, ongeacht onder welke instantie of instelling zij vallen. Nu dus ook voor het UWV.. Om hoeveel mensen het gaat weten we niet precies, het UWV in Alkmaar kan niet exact aangeven hoe groot deze groep is. Het UWV besteedt de zogeheten re-integratie van deze mensen uit aan externe partijen. Wij zijn nu één van die partners en mogen als enige echt Texelse partij re-integratietrajecten te verzorgen op het eiland."

Trajectcoach Nanda Meijer: "Wij kennen de markt en hebben een heel goed netwerk. Onder andere met goeie werkgevers die bereid zijn een stapje extra te zetten. We hebben veel ervaring in samenwerken met hulpverlenende instanties. Het is belangrijk om bijvoorbeeld zorgverleners in het traject te betrekken en te zorgen voor een goeie balans. Wij bieden een persoonlijke aanpak, maatwerk waarbij er voldoende aandacht aan je wordt besteed. Want een mens is meer dan arbeid. We laten mensen wennen aan het arbeidsproces, structuur, omgaan met collega's, verzorgen stages, helpen bij het vinden van een baan etc. Bij onze eigen productieafdelingen of bij werkgevers uit ons netwerk. Uitgangspunt is wat iemand kan, niet wat iemand niet kan. Mensen krijgen zo weer een plek in de samenleving, zijn zelfstandiger, niet of minder afhankelijk van een uitkering, voelen zich fitter en sterker.

Mokveld: "Wajong is best een belangrijke groep. Over het algemeen jongeren die aan het begin van hun arbeidscarrière staan. Die vaak niet over de beste papieren beschikken, omdat ze vaak ook al op school hinder ondervonden van hun beperking. Kwetsbaar, met het risico op vele teleurstellingen in het werk, thuis te blijven zitten of de criminaliteit te worden ingezogen, in aanraking te komen met drugs, zwartwerken, etc. Met uiteindelijk als gevolg dat ze met de politie in aanraking komen. Dat is het moment waarop deze jongeren in beeld komen. Dat is eigenlijk te laat. Wij kunnen hen begeleiden naar werk. Maar wij weten lang niet altijd om wie het gaat. Maar zij kunnen zichzelf wel bij ons aanmelden."

Ook werkgevers kunnen gebruik maken van de diensten van De Bolder. "Als een werknemer langdurig ziek wordt, heeft de werkgever een aantal verplichtingen, om te zorgen dat iemand na verloop van tijd weer aan de slag kan. Niet altijd kan iemand op de eigen werkplek of een andere werkplek binnen het bedrijf terugkeren. Voor hen kunnen we een zogeheten tweede spoor-traject starten. . We helpen dan met het zoeken naar een andere baan en bieden begeleiding bij het solliciteren. Bijvoorbeeld van de zorg naar administratief. Het is in ieders belang om als werkgever niet te lang te wachten." Voor vragen kan men vrijblijvend terecht bij De Bolder.

Mensen krijgen zo weer een plek in de samenleving

De oproep om te praten of te kijken bij De Bolder is met name gericht aan:

-         Werkgevers met medewerkers of ex-medewerkers die door het UWV bemiddeld (gaan) worden en die baat kunnen hebben bij een re-integratietraject.

-         Wie zelf in aanmerking komt voor begeleiding door De Bolder of wie mensen in zijn of haar omgeving kent die hiervoor in aanmerking komen.

-         Ondernemers die binnen hun bedrijf ruimte vrij kunnen maken voor kandidaten voor re-integratie.