Bewonersprotest in de Kogerstraat. Deze gaat van de herfst op de schop. En later nogmaals.
Bewonersprotest in de Kogerstraat. Deze gaat van de herfst op de schop. En later nogmaals. Foto: Gerard Timmerman

Kogerstraat een hoofdpijndossier, dubbel werk en stevig prijskaartje

Wethouder Kooiman wijkt niet van zijn plan om de Kogerstraat na de herfstvakantie open te laten breken.

De Kogerstraat is uitgegroeid tot hoofdpijndossier. Ergernis bij bewoners, het college en raad. Met name over het loskoppelen van de aanstaande vervanging van riool en waterleiding en de herinrichting die later zal volgen. "Bent u bereid om het werk zelf uit te stellen, of moeten we daarvoor een motie indienen", vroeg Dries Veltkamp (PvdA). "Op zowel het rioolwerk als het werk voor PWN staat druk. PWN is verplicht alle asbestcementleidingen te vervangen. De leiding is al een keer lek geraakt. PWN heeft het in de plannen staan en ons gevraagd de planning niet te wijzigen. Wij hebben ons verplicht om een gescheiden rioolstelsel aan te leggen."

Kooiman, die aangaf dat het college in deze het mandaat heeft, kaatste de bal terug naar de politiek. De raad heeft het college namelijk opgedragen eerst het wegencategoriserings- en verkeerscirculatieplan vast te stellen en daarna tot herinrichting over te gaan. "We doen wat u ons opdraagt."

Kooiman kreeg steun van Astrid van de Wetering (D66): "Natuurlijk is het veel beter om de aanleg van het leidingwerk en de herinrichting te combineren. Maar we hebben nu eenmaal met elkaar afgesproken de herinrichting in samenhang met het wegencategoriserings- en verkeercirculatieplan te bekijken. Dat is onze eigen keus." Het riool- en straatwerk kost circa zes ton, betaald uit het Rioolfonds. De bijna drie ton in de begroting van 2019 voor de herinrichting vervalt. De door de provincie toegezegde subsidie komt te vervallen. Voor het nieuwe herinrichtingsplan zal het college een nieuwe subsieaanvraag indienen.

Bewoners die een brief op poten naar raad en college schreven, volgden de discussie naar eigen zeggen met verbijstering en teleurstelling. Hun hoop dat de raad b en w zover zou krijgen het werk op te schorten tot er een definitief en deugdelijk ontwerp is voor een veilige erfontsluitingweg, bleek ijdel.