Afbeelding
Foto: Job Schepers

@txl

Rood haar

Heel soms vraag ik inspiratie aan Chris als ik zit na te denken over een onderwerp voor mijn column. Soms komt Chris met een idee dat ik denk mwah, maar dat leidt vaak wel weer tot nieuwe inspiratie. Voor deze column vroeg ik het ook en het eerste dat in hem opkwam was dat hij zich afvroeg waarom rooien en valen altijd donderstralen zijn (een bekend spreekwoord). Nou heeft Chris zelf een rode baard en onze dochter heeft rood haar. Nu is Chris sowieso een donderstraal, en wat belooft dat voor onze dochter? We hebben ook een rode kat, en het lijkt of voor de diersoorten dit spreekwoord ook opgaat.

Onze kat is namelijk echt een donderstraal. De streken komen altijd van haar en het is best een krengetje. Nou ben ik voor de verandering eens in de geschiedenis van rood haar gedoken en rood haar is dus best zeldzaam. Het gen voor rood haar is ontstaan door een verandering in het melanocortine 1 receptor gen. Klinkt wat ingewikkeld. Het blijkt dat door de eeuwen heen mensen met rood haar reacties opriepen, vaak werd er gezegd dat deze mensen heel temperamentvol zijn. Soms worden mensen met rood haar juist als negatief gezien. In Corsica spugen mensen op de grond en draaien ze zich om als ze een roodharige zien.

Maar in Polen denken ze dat als je drie roodharigen tegenkomt, je de loterij wint. In Denemarken wordt het een eer gevonden als je een kind met rood haar krijgt (op naar Denemarken!). Ook zijn er onderzoekers die denken dat rood haar over 100 jaar is uitgestorven door de migratie. Ik ben benieuwd of onze dochter haar rode haarkleur houdt, het lijkt mij heel leuk! Ik vind het een bijzondere en originele haarkleur.

Waar het spreekwoord precies vandaan komt kon ik niet zo goed vinden. Uit de praktijk hier thuis blijkt dus wel dat het klopt, want ondanks dat onze dochter nog maar bijna 2 is, zijn streken haar niet vreemd. Zo heb ik laatst nog viltstift van de spiegel af moeten halen. Maar verder zijn ze allemaal heel lief hoor!

Emily Westdorp