Twee partijen in de race voor stuurhuis

Het stuurhuis van de gesloopte veerboot Schulpengat krijgt waarschijnlijk toch een plekje op het eiland.

Nadat eerder bekend werd dat Kaap Skil afvalt als locatie, hebben meerdere partijen zich bij TESO gemeld met voorstellen het stuurhuis en de tentoonstelling die nu nog in Kaap Skil staat, elders op het eiland open te stellen voor publiek. TESO maakt binnenkort een keus uit twee Texelse kandidaten en hoopt dat het stuurhuis uiterlijk in 2020 terug is op het eiland.

Nieuwbouw

Met de sloop van de ene veerboot net achter de rug, kijkt TESO alweer vooruit naar de bouw van een nieuw schip dat omstreeks 2031 de Dokter Wagemaker zal vervangen. In Noorwegen komt in 2023 de eerste waterstof-elektrische veerboot in de vaart. TESO volgt de ontwikkelingen daar op de voet om de inzichten daar in de toekomst te kunnen gebruiken bij het eigen ontwerp. De ambitie gaat uit naar een schip dat 100 procent emissieloos is, volledig op elektriciteit en/of waterstof. TESO is gestart met het vullen van de spaarpot om ook dit schip uit eigen middelen te kunnen betalen. De winst van boekjaar 2018/2019 van ruim €2 miljoen vloeit daartoe naar de algemene reserve.

Goed jaar voor TESO

Het aantal overgezette personen steeg vorig boekjaar met 3,9 procent tot 4,29 miljoen. Het voertuigenvervoer groeide met 3,4 procent. Met het vervoer groeide ook de omzet. Die nam met ruim zeven procent toe tot €25.982.000,-. Hoofdzakelijk te danken aan het overzetten van meer voertuigen. Maar ook door de kostendekkende vergoeding die TESO met ingang van 2018 ontvangt voor afvaarten in opdracht van de Veiligheidsregio. Met 155 was het aantal spoedeisende ziekenreizen in de nachtelijk uren niet eerder zo hoog.

Een gestegen omzet, maar ook een daling van de kostprijs van de omzet met bijna twee procent tot €20.007.000,-. Door het lagere energieverbruik per afvaart (dankzij de Texelstroom) en het CNG-gebruik daalden de brandstofkosten met 4,4 procent. "In perspectief van de stijging van de inkoopprijs van diesel met 21 procent ten opzichte van vorig boekjaar en een toename van het aantal afvaarten van 13.912 in 2017/2018 naar 14.094 is dit een resultaat om gepast trots op te zijn", meldt TESO. Het resulteerde in stijging van de winst (na belastingen) van €1.329.000,- vorig jaar tot €2.101.000,-. Nog meer goed nieuws: Veel minder de uitstoot van schadelijke stoffen, kortere wachttijden, aanzienlijk minder uitval en een hogere waardering door passagiers. Door de verplichte BTW-heffing moeten passagiers de komende jaren wel rekening houden met een gefaseerde verhoging van de tarieven. Meer op pagina 2.