De technische onderhoudsdienst: Arnold Eelman, Mark Wiering, Erik le Roux, Richard Hensen en Ronald Kuijper. Niet op de foto Cor van der Knaap.
De technische onderhoudsdienst: Arnold Eelman, Mark Wiering, Erik le Roux, Richard Hensen en Ronald Kuijper. Niet op de foto Cor van der Knaap. Foto: TESO

TESO: "Jaar waar we met trots op terugkijken"

Dankzij de toepassing van duurzame technieken heeft TESO de uitstoot van schadelijke stoffen stevig verminderd. Het gebruik van diesel is in boekjaar 2018/2019 met 35 procent afgenomen tot 2,9 miljoen liter.

Enerzijds dankzij het lagere en efficiëntere energiegebruik en anderzijds dankzij het gebruik van CNG. De uitstoot van fijnstof is met 75 procent en die van stikstof met 50 procent gereduceerd. Daarmee heeft TESO een belangrijke stap gezet in haar ambitie om in 2040 volledig emissieloos te varen. Dankzij de vaste leiding in de grond voor CNG in plaats van bunkerboot is ook additioneel een vermindering van schadelijke emissie bereikt.

Dankzij de infrastructuur van TESO kon ook het Texels openbaar vervoer de overstap maken naar CNG. Met als resultaat dat de nieuwe bussen van Connexxion op het eiland 75 procent minder fijnstof uitstoten.

Met de batterijen aan boord wordt tijdens de vaart gemiddeld genomen één motor minder gebruikt dan de Dokter Wagemaker. Ook dit levert de nodige besparingen op. Op basis van de positieve ervaringen met de zonnepanelen op de Texelstroom, wordt nu overwogen ook de Wagemaker hiermee uit te rusten. TESO verwacht de vaart daarvan verder te kunnen vergroenen door biodiesel en/of BTL (biomasstoliquid) aan de brandstof toe te voegen.

Passagiers waardeerden de dienstverlening met een algemeen rapportcijfer van 8,4, het hoogste cijfer sinds de start van de meting in 2002. De laagste score, nog altijd een 7,75, wordt gehaald voor parkeer- en stallingsmogelijkheden. TESO is voornemens om op redelijk korte termijn samen met de gemeenten Den Helder en Texel te onderzoeken of de parkeercapaciteit bij de veerhaven in Den Helder in de toekomst kan worden vergroot. Daarvoor is het gebied tussen de veerhaven en fort Harssens op het oog. De gedachte gaat uit naar een dubbel parkeerdek. Realisatie zal op zijn vroegst rond 2024 zijn, na de grootscheepse renovatie van de bruginstallatie, die voor 2023 op de rol staat. Rijkswaterstaat start komend voorjaar met de voorbereiding van deze operatie.

Belangrijke voorziening bij calamiteiten is de komst van de permanente noodbrug in Den Helder. De installatie staat er al en TESO en de gemeente zetten zich samen in voor de aanschaf van het brugdeel.

Op een totaal van 14.094 afvaarten (waarvan circa driekwart door de Texelstroom) zijn er afgelopen boekjaar 10 vervallen. Een jaar eerder waren dat er nog 82. De laagste uitval sinds 2010/2011. De zomerdienstregeling werd in 2018 met twee maanden verlengd, het aantal afvaarten verruimd en vervoerscapaciteit verruimd. De gemiddelde bezetting van de voertuigdekken daalde van 35,4 naar 34,9 procent. Maar dankzij de extra inzet liep het aantal voertuigen dat moest wachten verder terug, 96 procent kon na aankomst op de veerhaven gebruik maken van de eerstvolgende afvaart. Positief neveneffect is dat capaciteit van de opstelterreinen relatief vaak toereikend is geweest voor het bufferen van verkeer.

Het laden van voertuigen gaat steeds sneller, waardoor de capaciteit beter wordt benut. Mede dankzij de snellere werking van de verkoopautomatisering. Oprijden met een E-ticket duurt nog 6 à 7 seconden, aan het loket duurt dat ongeveer een halve minuut. Het aandeel automobilisten met een E-ticket is dit jaar door de veertig procent gegaan. Het opheffen van de verkoopstop in Den Helder, bij het wisselen van de diensten voor de afvaart van 14:00 uur, is zodanig aangepast, dat ook bij deze afvaart de capaciteit volledig worden benut.

Alles opgeteld een uitstekend jaar voor TESO. Directeur Cees de Waal: "Een jaar waar we met enige trots op terugkijken. Maar we leunen niet tevreden achterover, het wordt een uitdaging om de resultaten komend jaar te evenaren."