Het nieuwe atelier van Ina Vader aan de Warmoesstraat in Den Burg.
Het nieuwe atelier van Ina Vader aan de Warmoesstraat in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Emailles en sculpturen

Een eeuw geleden was het de ruimte waar dokter Adriaan Wagemaker verbleef toen hij huisarts in Den Burg was. Vanaf komend weekend is het officieel de ruimte van een nieuw atelier van beeldend kunstenaar Ina Vader.

Zij opent komende zondag 8 september haar nieuwe atelier in de voormalige dokterswoning aan de Warmoesstraat 52 in Den Burg. Ina woont daar sinds enige tijd samen met haar partner Rikus Kieft, nadat ze de woning grondig hebben opgeknapt. Van 1894 tot 1919 woonde Wagemaker in het huis aan de Warmoesstraat. Hij is onder andere bekend als de oprichter van TESO.

Ina gebruikt het nieuwe atelier om haar van glas en koper gemaakte emailles te laten zien. Het is ook de plek waar ze werkt aan het vervaardigen van de kunstwerken, waarbij het onder meer aankomt op zeer zorgvuldig verhitten en koelen van de materialen. Bedoeling is elke eerste zondag van de maand van 14:00 tot 17:00 uur open atelier te houden, zodat belangstellenden de emailles kunnen bekijken en kunnen zien hoe Ina in de praktijk werkt.

Zij geldt als een van de weinige professionele makers van emailles in Nederland. Ina begon daarmee, nadat ze begin jaren tachtig een opleiding had gevolgd aan de kunstacademie in Utrecht. "Een leraar zei daar destijds dat ik een universeel maatgevoel had. Dat gaf me zo'n stimulans om hiermee door te gaan." Naast emailles maakt ze ook sculpturen die eveneens in het nieuwe atelier te zien zijn.

De kunstwerken worden veelal gecombineerd met de medische wereld waar Ina actief is als trainer, coach en mediator voor artsen. Dan gaat het onder meer over de omgang met bijvoorbeeld loopbaan- en managementvragen, zingeving en reïntegratie na uitval.

"Ik maak bijvoorbeeld werken voor artsen oncologie die op kaarten worden afgebeeld. Die kaarten sturen zij vervolgens naar patiënten. Ik maak ook wel eens in opdracht emailles om markante gebeurtenissen in iemands leven vast te leggen en daarmee een plaats te geven." Ina, die sinds 2003 op Texel woont, had eerder een atelier in haar vorige woning aan de Noorderhaaks. De opening van het nieuwe atelier aan de Warmoesstraat is komende zondag om 15:00 uur.