Het NIOZ op 't Horntje.
Het NIOZ op 't Horntje. Foto: Google Maps

NIOZ houdt zaterdag 5 oktober open dag

Het NIOZ houdt zaterdag 5 oktober van 10:00 tot 16:00 uur een open dag.

Wetenschappers van het onderzoeksinstituut op 't Horntje laten die dag op tal van manieren zien hoe zij van 'delta tot diepzee' met onderzoek van de zee bezig zijn. Volgens het NIOZ is onder meer het archief van de aarde op de diepzeebodem te zien, laten wetenschappers zien hoe zij aan de hand van bodemmonsters miljoenen jaren terugreizen in de tijd om klimaatvoorspellingen te kunnen doen en is te zien hoe trekvogels met zenders over de hele wereld te volgen zijn.

Er zijn tijdens de open dag verder diverse demonstraties, lezingen en minimasterclasses over het waarom, hoe en wat van zeeonderzoek. "Er kunnen vragen aan zee-deskundigen worden gesteld en de state-of-the-art apparatuur in de werkplaatsen kan worden bekeken."

Ook voor kinderen is er volgens het NIOZ op 5 oktober genoeg te doen. "Kom naar het speciaal ingericht kinderlaboratorium. Daar kun je kleurstoffen scheiden, verzuring van zeewater testen en kleine beestjes onder de microscoop bestuderen. Ook kun je je eigen fantasie-zeedierknutselen of op speurtocht gaan naar bekende en onbekende zeedieren." De open dag vindt plaats tijdens het Weekend van de Wetenschap en de Week van de Biologie. Het programma volgt op www.nioz.nl.