Kogerstraat weer op de politieke agenda

Bewoners van de Kogerstraat hebben de raad en het college een gepeperde brief gestuurd over de gang van zaken bij de geplande herinrichting. Op verzoek van VVD en Texel2010 staat deze op de raadscommissie van vanavond.

Bewoners en college steggelen al lang. Zij claimen dat de Kogerstraat een erftoegangsweg (de officiële status tot nu toe) is, die als zodanig moet worden ingericht. Geen doorgangsroute naar het centrum, zoals al tientallen jaren het geval is. Zij willen een veilige straat.

In het Wegencategoriseringsplan staat de Kogerstraat als "inprikker" voor het centrum, en dat aanpassing van de huidige verkeersstroom "onwenselijk is". Nog meer protest na de opmerking dat de snelheid van 30 naar 50 km/uur kon. Daarop besloot het college de voorgenomen herinrichting als doorgangsweg in de ijskast te zetten en de straat alleen open te breken voor riolerings- en andere werkzaamheden. Op basis van de planning in de subsidieaanvraag zal de Kogerstraat van 1 oktober tot 1 april onder constructie zijn.

Als het alsnog tot een herinrichting komt, moet de straat opnieuw op de schop en zitten ook ondernemers twee keer met een opgebroken straat. Dubbel werk, meer tijdverlies en kosten. Het college wijt deze vertraging aan de bewoners. Maar zij geven aan graag zo snel mogelijk over herinrichting te willen praten, onder voorwaarde van erftoegangsweg.

WOB-verzoek

Om de onderste steen boven te krijgen, hebben bewoners WOB-verzoeken ingediend. Op basis van de conclusies in de brief komt het college er niet best vanaf. Onder meer het verwijt dat het college niet handelt conform het besluit van raad, namelijk dat de Kogerstraat erftoegangsweg is. Ander verwijt is dat b en w bewoners, raad en provincie verkeerd hebben geïnformeerd. Onder meer dat een "verkeersdeskundige" naar het ontwerp zou hebben gekeken en dat de inrichting voldoet aan de CROW-normen. "Door de straat alleen te openen en sluiten en weer terugleggen als ontsluitingsweg, voldoet de gemeente niet aan haar zorgplicht, omdat ze willens en wetens de straat onveilig inricht (…).

Het college meldt in het verkeerscirculatieplan de Kogerstraat te categoriseren als erftoegangsweg en de snelheid te verlagen van 50 naar 30 kilometer per uur. Wel worden drie opties genoemd: 1. Ontsluitingsweg (50 km/uur). 2. Een uitritconstructie in de Kogerstraat die automobilisten het inrijden vanuit noordelijke richting ontmoedigd.3. Eénrichtingverkeer in de Kogerstraat, die het automobilisten dus onmogelijk maakt om de Kogerstraat vanuit het noorden in te rijden. Als nadeel hiervan wordt genoemd dat het in de Waalderstraat en Gasthuisstraat drukker wordt. Geen goed argument, zeggen bewoners: "De drukte in Gasthuisstraat is beduidend lager, de Waalderstraat is meer voor doorstroming ingericht." Het college kon/wilde niet reageren.