Flinke opbrengsten

nieuwe vergunning

De nieuwe huisvestingsvergunning die per 1 oktober wordt ingesteld lijkt de gemeente geen windeieren te leggen. Op basis van meerdere gegevens komt het totaal neer op 870 verhuizingen en een inkomstenbron van €104.400,-.

De anderhalf uur verwerkingstijd lijkt toch vooral op te gaan voor nieuwkomers. Van mensen die al binnen de gemeente staan ingeschreven, is immers al bekend dat ze aan de voorwaarden van de nieuw in te voeren huisvestingsverordening voldoen. Van nieuwkomers heeft de redactie gekeken naar 2017. Toen kwamen er 693 mensen van buiten het eiland op Texel wonen. Op basis van een gemiddeld gezin (2,29) komt dat neer op ruim 302, ongeveer zes per week dus. De verwachting is dat dit aantal afneemt op basis van de nieuwe regels.

Op basis van informatie uit het rapport van onderzoeksbureau Stec valt wel een berekening te maken. Zij stellen dat 65 procent van het aantal verhuisde personen 'intern verhuist'. Gecombineerd met de andere cijfers komt dat neer op zo'n 1.300 verhuisde personen en 568 huishoudens. Dat maakt het totaal 870 op jaarbasis (16,7 per week). Het is niet bekend of de cijfers van Stec over hetzelfde jaar gaan en dus moet de berekening gezien worden als indicatie. Op basis van deze indicatie komt dat neer op een bedrag van €104.400,-. De opbrengst uit leges mag de totale kosten niet overtreffen, oftewel een gemeenten kan geen winst maken op de diensten die zij levert (Bron: Vereniging Nederlandse Gemeenten).

D66 heeft inmiddels vragen gesteld over de hoogte van het bedrag. Met name de anderhalf uur dat iemand bezig is met het verstrekken van een dergelijke vergunning lijkt de partij wat aan de hoge kant. De tweede vraag die Astrid van de Wetering namens D66 heeft gesteld is: "Heeft u, net als dat is gebeurd voor de tarieven sport, gekeken hoe dit bij andere gemeente werkt? Kunt u aangeven of het bedrag van €120 gangbaar is?" Er is nog geen antwoord op de vragen.