huisvestingsvergunning kost in andere gemeentes de helft

Vierhonderd verhuizingen waarvan het afgeven van een vergunning anderhalf uur kost. Op basis van deze schatting is het bedrag van €120,- vastgesteld voor de huisvestingsvergunning. Een bedrag dat een stuk hoger ligt dan in andere gemeentes.

De redactie zocht de kosten van een huisvestingsvergunning in een flink aantal steden op. Texel steekt met kop en schouders boven de rest uit. Een dergelijke vergunning kost in Amsterdam €59,-, in Haarlem €56,50, Purmerend €45,20 en in Rijswijk betaalt men €31,65. In steden als Rotterdam en Alkmaar is een huisvestingsvergunning gratis. Een huisvestingsvergunning hoeft eenmalig worden aangevraagd, niet nogmaals bij een volgende verhuizing binnen de eilandgrenzen.

Er ontstond de nodige verbazing op het bedrag dat weliswaar vanaf het begin in de stukken stond, maar bij de meeste mensen onder de radar was gebleven. De leges zouden niet meer dan kostendekkend zijn en op basis van de verwerkingstijd zijn vastgesteld. De redactie vroeg bij de gemeente om cijfers van het daadwerkelijke aantal verhuizingen. Er werd niet gevraagd naar aantal verhuisde personen, daar een dergelijke vergunning per huishouden gaat. Voorlichting laat hierop het volgende weten: "Deze vraag is wat lastig te beantwoorden. We kunnen namelijk alleen in ons systeem zien als er adreswijzigingen per persoon hebben plaats gevonden. Dit kan dus ook gelden voor meerdere mensen in een gezin of bijvoorbeeld iemand die van kamer verhuist in de Gollards. We kunnen dus helaas niet het aantal verhuizingen aangeven."

Lees verder op pagina 8.