Enkele zwemmers tijdens de overtocht van Den Helder naar Texel. Hier begeleid door supper Martina Jimmink en vooruitgegaan door een boot.
Enkele zwemmers tijdens de overtocht van Den Helder naar Texel. Hier begeleid door supper Martina Jimmink en vooruitgegaan door een boot. Foto: Hans Peerdeman

Zwemmers van Den Helder naar Texel

22 Texelse zwemmers zijn zaterdag van Den Helder naar Texel gezwommen. Ze werden begeleid door meerdere boten, kajakkers en suppers. De weersomstandigheden waren perfect voor de overtocht. Een matige wind, kracht 2 tot 3 en weinig golven.

De overtocht werd georganiseerd door ZPC TX'71 Achterdiek. Elke dinsdagavond en zondagmorgen worden buitendijks zwemtochten maken gemaakt, eerder deze zomer nog naar Vlieland. Den Helder-Texel spreekt wel het meest tot de verbeelding. De laatste keer dat de zwemclub deze oversteek hield was in 2014. Vorig jaar gooide harde wind roet in het eten. De Verkeerscentrale had nu de vereiste toestemming verleend. Tien zwemmers maakten de oversteek voor het eerst. De belangstelling voor het openwaterzwemmen neemt toe. Er zijn dit jaar nieuwe leden bij de club gekomen, die ook meedoen in open water.

De zwemmers gingen rond 15:30 uur bij Lands End in Den Helder het water in, verdeeld in groepjes die elk door een boot werden begeleid, ook de kajakkers en suppers hielden een oogje in het zeil. Op het moment van vertrek liep, zoals gepland, de ebstroom nog. Die voerde de zwemmers een eindje mee, waarna halverwege met de opkomende vloed De Hors zou worden bereikt.

Door dat de ebstroom iets langer aanhield dan de getijdentabel had voorspeld, trok de stroom de zwemmers wat meer naar het westen, om tegen het einde van de tocht met een bocht bijna op het puntje van De Hors uit te komen. Een afstand van ongeveer 5,5 kilometer.

Een groepje dreef wat verder af. Toen dat door de sterke stroming het Schulpengat in dreigde te raken, zijn die op de juiste koers gezet, waarna ook zij hun tocht konden volbrengen. Alle zwemmers die in Den Helder het water in gingen, hebben de oversteek volbracht.

De zwemmers zijn: Oudgedienden: Pierre Bonnet, Lucie Burgman, Martine Dogger, Corrie de Jager, Auke Rienstra, Emma Rienstra, Rob Teisman, Marian van Tatenhove, Marit Verkaart, Yvonne Vittali, Edwin Wiering en Jan Wiering

Debutanten: Eveline Drevel, Thessa Dijkstra, Lies Lemstra, Rene de Ruijter, Emile Seegers, Sigrid Slegh, Ria van der Slikke, Geert van de Steeg, Imme van Tatenhove en Gerard Timmerman.

Schippers: Gerrit Jan Betsema, Sietse Betsema, Flip Duinker, Hans Peerdeman, Piet Saalmink, Walter Schippers, Marcel Verbeek, Louis van der Vis en Peter Witte. Suppers Aart Slegh en Martina Jimmink en in de kajak Jabik Kooistra en Rien Boer.



Afbeelding
Afbeelding