Petra Commijs:
Petra Commijs: "Fijn om thuis te zijn, samen met het gezin en familie." Foto: Jeroen van Hattum

Bijdrage leveren aan ontwikkeling peuter

Wat is je favoriete plek op Texel?

Als ik heel eerlijk ben, is naast alle prachtige plekken op het eiland, vooral mijn huis mijn favoriete plek. Ik vind het fijn om tijd door te brengen, samen met mijn gezin en familie.

Geboren en getogen op Texel?

Geboren op Texel in de Wilsterstraat. Het huis was nog niet helemaal klaar toen ik geboren werd, mijn vader Jan Commijs heeft samen met 8 andere mensen de huizen afgebouwd, ik heb daar een fijne jeugd gehad. Vervolgens ben ik op 16-jarige leeftijd verhuisd naar het Meyertebos, een prachtig vrijstaande woning met de naam 'de twee maten'. Waar mijn ouders nog steeds wonen en wij vaak met de hele familie bijeenkomen. Een plek waar ik elke dag nog veel waarde aan hecht.

Ook wij ontdekken nog steeds nieuwe plekken op eiland

Wat voor werk doe je?

Ik ben werkzaam op kinderdagverblijf de "Olmenhoeve" als peuterleidster. Na mijn studie MDGO-AW (cultureel werk) in Hoorn wilde ik weer graag terugkomen naar het eiland, hopende dat ik snel een baan kon vinden om met kinderen te werken. Gelukkig duurde dat niet lang en kon ik voor een paar uur werken op de buitenschoolse opvang, snel daarna kon ik ook aan de gang bij peuterspeelzaal 'Spelemaer'. Een paar jaar heb ik de bso en de peuterspeelzaal gecombineerd, maar toen onze oudste dochter geboren werd ben ik gestopt bij de bso en heb ik alleen nog bij Spelemaer gewerkt, 16 jaar heb ik dat met veel plezier gedaan en mijn naam als "juf Petra" opgebouwd! Vanaf 2011 ben ik gaan werken voor de Olmenhoeve, locatie de 'Woelige Hoek' in Den burg, de plek waar mijn moeder Gerie Commijs - Poel als kleuterleidster begonnen is. Binnenkort zit ik 25 jaar in het vak, wat voor mij een mijlpaal is in mijn carrière.

Wat is het mooie aan werken met kinderen?

Kinderen zijn puur en eerlijk, de peuterleeftijd 2 tot 4 jaar vind ik wel de mooiste leeftijd. Ik vind het mooi om een bijdrage te leveren in een stukje van hun ontwikkeling. In de vakantie is de peutergroep gesloten en werk ik op de buitenschoolse opvang. Deze variatie maakt het werk extra leuk, omdat je met verschillende leeftijdsgroepen in aanraking komt.

Wat doe je naast het werk verder zoal op Texel?

Ik breng graag tijd door met mijn familie en vrienden. Ik vind het gezellig om af en toe even uit eten te gaan met vriendinnen, of naar de film. Verder wandel ik graag en doe ik 1 keer in de week aan aquajoggen.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Over het algemeen als leuk, gezellig en sociaal. Als ik door Den Burg loop kom ik altijd wel bekenden tegen en iedereen maakt gezellig een praatje. Als ik samen met mijn oudste dochter Den Burg in ga, hoor ik vaak genoeg van haar: 'Mam, houd nou eens op met dat gekwek!'

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De kleinschaligheid. Tuurlijk wordt er ingespeeld op het toerisme, grotendeels leven wij van het toerisme. Er worden de nodige verschillende festiviteiten georganiseerd, maar maak het niet te groot. Er zijn ook mensen die voor de rust en de natuur naar het eiland komen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Tegenwoordig wordt de straatverlichting op Texel 's nachts uitgezet, begrijp aan de ene kant wel dat er voor gekozen is, maar of het de veiligheid ten goede doet, daar heb ik soms mijn twijfels over. Ik heb zelf ervaren hoe donker het is als ik bijvoorbeeld 's nachts mijn dochters ophaal na het stappen in De Koog.

Waar kun je je op Texel over verbazen?

Dat je soms op plekken komt op het eiland waar je geen weet van hebt. Laatst liep ik met mijn man door "de Nederlanden" en kwamen wij op een plek waar wij eigenlijk nooit eerder geweest waren. Je zou zeggen dat wij het eiland na zoveel jaar wel zouden kennen. Maar toch ontdekken ook wij steeds weer nieuwe plekken op het eiland.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

De jeugd. In onze tijd was uitgaan in Den Burg en in De Koog erg gezellig door de verschillende uitgaansmogelijkheden. Ik merk dat dat tegenwoordig een stuk minder is. Eeuwig zonde dat destijds de J'elleboog is afgebrand, want dat was echt leuk geweest voor de jongeren van nu. Jeugdcampings zijn er ook niet meer. Naar mijn idee komen er veel gezinnen en ouderen hier op vakantie, de jeugd trekt toch vaker naar het buitenland toe.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

Binnen mijn naaste omgeving zijn er meerdere mensen die voor mij een pluim verdienen. Zo zijn er naasten die om moeten gaan met een ziekte, mensen die mantelzorg moeten verlenen, die pleegzorg bieden, maar ook voor mensen die veel voor anderen betekenen op wat voor manier dan ook. Mijn ouders waar ik en mijn gezin veel aan te danken hebben. Voor mij verdienen zij allemaal een pluim.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Texel is toerisme. In het hoogseizoen vind ik het nog wel eens druk en vind het dan wel vervelend dat er in het verkeer niet zo opgelet wordt. Ik probeer de drukte dan maar wat te vermijden. Maar het eiland biedt ook veel mogelijkheden voor toeristen, waardoor je het soms niet eens door hebt hoe druk het op het eiland is. Zorg met elkaar dat het zo blijft.

Wat doe je over vijf jaar?

Over 5 jaar hoop ik nog steeds 'juf Petra' te zijn. Verder hoop ik natuurlijk gezond en fit te blijven zodat ik dit werk nog lang kan blijven doen.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Mijn vriendin Karen Hoedjes-den Draak. Zij is dit seizoen samen met haar man "boerderijcamping Texel De Wamberg" gestart. Samen hebben zij ook een melkveebedrijf en drie opgroeiende kinderen. Ik ben erg benieuwd hoe het hen in het eerste seizoen vergaan is. En verder vind ik haar een onwijs leuke vrouw om een stuk over te schrijven.