Gewenst beeld in het centrum: gewoon met de fiets aan de hand tussen de voetgangers.
Gewenst beeld in het centrum: gewoon met de fiets aan de hand tussen de voetgangers. Foto: Jeroen van Hattum

Fietsen in centrum van Den Burg gaat mogelijk aan banden

Het fietsen in het centrum van Den Burg wordt in de toekomst mogelijk aan banden gelegd.

In het concept Parkeer- en Verkeerscirculatieplan voor Den Burg, dat sinds gisteren ter inzage ligt, wordt voorgesteld om tijdens winkeltijden in de voetgangerszone geen fietsers meer toe te laten. Dat moet een verblijf in het centrum voor voetgangers een stuk comfortabeler maken. Het moet ook voorkomen dat er conflictsituaties tussen fietsers en voetgangers ontstaan. Nu laveren fietsers en voetgangers nog tussen elkaar door in het centrum en dat gaat regelmatig allemaal maar net goed.

In het Parkeer- en Verkeerscirculatieplan wordt voorgesteld om de bebording aan te passen, zodat duidelijk is tot waar er tijdens winkeltijden gefietst mag worden en dienen ook de overgangen naar de voetgangerszone duidelijk herkenbaar te zijn. Om het verblijven in het centrum verder te verbeteren, wordt eveneens voorgesteld om venstertijden in het centrum in te stellen voor bevoorradend verkeer. "Gelet op de boottijden worden venstertijden ingesteld van 07:00 tot 11:30 uur en van 18:00 tot 21:00 uur, met uitzondering van de koopavond."

Het idee om fietsen in het centrum aan banden te leggen, komt niet uit de lucht vallen. Het is vaker genoemd en het kwam ook ter sprake tijdens een inloopavond over verkeer in het centrum die de gemeente in januari hield. Daar werden eveneens de venstertijden voor bevoorradend verkeer al eens benoemd. Op het moment mogen fietsers en voetgangers beiden gebruik maken van het centrum, met de kanttekening dat fietsen tijdens de markt op maandag en tijdens de zomermarkten op woensdag verboden is. Dat heeft het college in 2002 al bepaald.

De parkeerplaatsen in de Parkstraat blijven vooralsnog ongemoeid in het plan om de parkeerplaatsen op de Groeneplaats te laten verdwijnen. Dat heeft de gemeente desgevraagd laten weten. "De Parkstraat (en daarmee de inrichting/parkeerplaatsen) maakt op dit moment geen onderdeel uit van de herinrichting Groeneplaats." Voorgesteld wordt om een keuze over de parkeerplaatsen aan de Parkstraat mee te nemen in een mogelijke fase 2 van de Groeneplaats. Dan gaat het om de beoogde nieuwbouw op de hoek van de Groeneplaats/Parkstraat op langere termijn. Het Parkeer- en Verkeerscirculatieplan ligt tot en met 14 oktober ter inzage voor inspraakreacties.