Woningbouw op terrein Kompas

Het terrein van de gesloopte Kompasschool aan de Molenstraat in Den Burg kan het beste worden gebruikt voor de bouw van acht tot tien specialistische zorgappartementen en/of starterswoningen en vier twee-onder-eenkappers.

Dat advies geeft het college aan de politieke partijen na onderzoek naar de mogelijkheden om eventueel meer woningen op het terrein te bouwen. De gemeenteraad verzocht het college in juli om die mogelijkheid te onderzoeken. Volgens het college kunnen er op het terrein 16 tot 18 woningen worden gerealiseerd. Meer is mogelijk, maar dan zou er gestapeld moeten worden en dat zou stedenbouwkundig niet wenselijk zijn. "Daarnaast zou er dan onvoldoende ruimte zijn voor parkeerplaatsen, groen en speelvoorziening."

Het college werkte voor het onderzoek twee alternatieven uit: één waarbij sprake is van acht in plaats van vier twee-onder-eenkappers en één waarbij sprake is van zes woningen in plaats van vier twee-onder-eenkappers. Volgens het college is het eerste alternatief (tien appartementen en acht twee-onder-eenkappers) te doen, maar zou het tweede alternatief tot verliezen op de exploitatie leiden en extra budget van de gemeenteraad vragen. Bij het eerste alternatief zou de gemeente een positief resultaat van €12.102,- op de exploitatie overhouden. Bij het tweede alternatief zou de gemeente een negatief resultaat van een ton te pakken hebben. Volgens een nadere uitwerking van de alternatieven kunnen er bij de realisatie van acht in plaats van vier twee-onder-eenkappers nog steeds twintig parkeerplaatsen op het terrein worden gerealiseerd en blijft er ruimte over groen en speelvoorziening. Bij de bouw van vier twee-onder-eenkappers en tien appartement heeft de gemeente een positieve exploitatie van €56.000,-

Burgemeester en wethouders stellen voor om dan ook te kiezen voor vier twee-onder-eenkappers en tien appartementen. Dat zouden dan zorgappartementen/startersappartementen van Woontij moeten worden. Bedoeling is dat de vier twee-onder-kappers volgens Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (bouwen in eigen beheer) worden gerealiseerd. Het college geeft in het voorstel aan dat er rekening wordt gehouden met groen en speelvoorziening. "Dat is mede in verband met signalen uit de omgeving." De politieke partijen praten komende dinsdag tijdens een commissievergadering in het gemeentehuis over het collegevoorstel. De buurt wordt later via een inloopavond op de hoogte gehouden van de uitwerking van de plannen.