Afbeelding
Foto: Instituut for Positive Health

Gezond Texel 2030:

omslag in denken

De Coalitie Positieve Gezondheid zet zich in voor een omslag in denken over gezondheid. Van een focus op ziekte en gezondheid als doel naar een focus op gezondheid als voorwaarde om te kunnen doen wat je graag doet/wat belangrijk voor je is.

Stichting Gezondheidsplein, waarin meerdere organisaties op gebied van zorg samenwerken, wil hier invulling aan geven. Beide vervullen een belangrijke rol bij de samenwerking die nodig is om te zorgen dat Texelaars met vragen over zorg snel op de juiste plek terecht komen en de zorg en ondersteuning optimaal aansluit bij hun vraag. "Naast het bieden van uitstekende zorg en ondersteuning is wat mensen zelf belangrijk vinden en kunnen leidend voor het soort hulp dat iemand krijgt."

Het programma "Gezond Texel 2030" wordt dit najaar verder uitgewerkt langs de volgende actielijnen:

Actielijn 1: Deze richt zich op alle ruim 13.500 inwoners van Texel en niet alleen degenen met een zorgvraag. Juist het voorkomen daarvan is hier het doel. Vitale mensen zitten namelijk lekker in hun vel en kunnen tegen een stootje, bij tegenslag herstellen ze zich snel.

Actielijn 2: Deze richt zich op mensen met een zorgvraag en beoogt de eigen kracht van mensen aan te spreken en zo nodig toe te leiden naar de juiste vorm van zorg en ondersteuning.

Actielijn 3: Op Texel wordt al veel samengewerkt aan boven beschreven ontwikkelingen, maar er is een schaalsprong nodig om de doelstelling van vijf procent meer gezondheid voor alle inwoners ten opzichte van landelijk in 2025 te kunnen halen.