Bijdrage Rijk ook erkenning voor programma "Gezond Texel 2030"

Stichting Gezondheidsplein en Coalitie Positieve Gezondheid hebben van het Rijk een bijdrage ontvangen voor de uitvoering van plannen voor het landelijke programma De Juiste Zorg op de Juiste Plek.

De subsidie, toegekend voor een jaar, is een erkenning van de plannen die door de Coalitie Positieve Gezondheid Texel en Stichting Gezondheidsplein zijn ontwikkeld en omschreven in het Programma "Gezond Texel 2030". Dit programma heeft als doel om in vijf jaar tijd vijf procent meer gezondheid voor Texel ten opzichte van landelijk te realiseren. Aanleiding is de snelle vergrijzing op Texel en het risico op tekorten in de zorg en ondersteuning door gelijktijdige ontgroening en personeelstekort. Texel loopt daarin voor op de rest van Nederland en kan een voorbeeldfunctie vervullen hoe door te investeren in gezondheid zorg kan worden voorkomen, verplaatsen of vervangen. De ontwikkelingen op Texel worden met belangstelling gevolgd door de overheid.

Het is de bedoeling dat alle niet-medische vragen straks worden opgevangen door mensen en gemeenschappen zelf of door welzijns- en sportvoorzieningen. De subsidie (€36.750,-) wordt ingezet om de voor het programma benodigde samenwerking te formaliseren, zowel binnen de Coalitie als in het Gezondheidsplein als met andere zorgaanbieders op Texel en daar buiten, verenigingen, ondernemers, scholen en de inwoners zelf. De overheid noemt het programma zeer relevant, vanwege de brede blik op gezondheid en de inzet van meer partijen dan alleen zorg- en welzijnsaanbieders. Meer op pagina 8.