Frits Agter, bij de Koninklijke onderscheiding die hij in 2009 kreeg.
Frits Agter, bij de Koninklijke onderscheiding die hij in 2009 kreeg. Foto: Archief Texelse Courant

"De burgemeester van De Koog"

De burgemeester van De Koog werd Frits Agter wel genoemd. Een Koger met grote sociale betrokkenheid, die voor iedereen klaarstond en zich op vele manieren voor de gemeenschap inzette.

Hij was elektricien en zette het bedrijf van zijn vader voort. Hij ging geen klus – groot of klein – uit de weg en maakte veel tijd vrij voor maatschappelijke inzet. Van 1980 tot 2008 was hij bestuurslid en voorzitter van de dorpscommissie van De Koog en zette hij zich in voor het belang van het dorp. Zoals voor dorpshuis De Hof, waarvan hij de initiator was. Stevige kluif was ook de herinrichting van de Dorpsstraat, samen met De Koog Badplaats. Daarvoor moesten onder meer ondernemers over de streep worden getrokken. "Ik had in Frits een goede medestander", vertelt Harry Wuis over de samenwerking. Ze kwamen elkaar ook tegen binnen de Werkgroep Historisch Duinpad De Koog, die zich sterk maakte voor de aanleg van de Zeereep, het pad over de duinen. Agter was vooral een doener, die tijdens overleg nooit verstek liet gaan.

Van 1986 tot 1990 zat Agter in de werkgroep Kleine Logiesvertrekkers, waarvan hij als mede-oprichter tot 2008 secretaris was. Zijn grote kennis over het bestemmingsplan Buitengebied kwam goed van pas. "Als we het niet wisten, konden we op Frits terugvallen", zei een mede-bestuurslid. Tevens oprichter en tot 1994 bestuurslid van IJsclub De Koog. Politiek actief van 1997 tot 2007 bij kiesvereniging Texels Belang. Hij zat ook in het Overlegorgaan Nationaal Park. Wuis eert Agter met de titel "De Vader van De Koog". Voor André, bewoner van het Maartenhuis, was Agter de "burgemeester van De Koog". Als André "misstanden" zag, rapporteerde hij die persoonlijk aan Agter

Typerend voor Agter was dat hij zich tijdens zittingen lang rustig kon houden, maar ineens met een scherpe opmerking uit de hoek kon komen, die duidelijk maakte dat hij goed bij de les was. Voor zijn verdiensten voor de samenleving werd hij in 2009 onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Toenmalig burgemeester Geldorp memoreerde samen veel te hebben beleefd. Ze noemde Agter "zeer betrokken bij het wel en wee van het dorp".

Frits Agter overleed afgelopen donderdag op 77-jarige leeftijd.