GVT niet blij met hogere zaalhuur

Gymvereniging Texel komt financieel in de problemen als er straks een zaaltarief van €14,- per uur moet worden betaald voor de nieuwe sporthal in Den Burg.

Dat heeft de vereniging aan de gemeente laten weten. GVT betaalt nu een uurtarief van €8,50 voor de Beatrixzaal. De club heeft per week gemiddeld twintig uur een zaal nodig om alle leden les te geven en te laten sporten. Volgens GVT stijgen de jaarlasten daardoor met €4500,- en dat is volgens de club niet te dragen. De vrees bestaat dat het leidt tot een faillissement. Een verhoging van de contributie wordt niet haalbaar geacht, omdat er dan mogelijk leden weglopen.

Bijkomend is een discussie tussen GVT en de gemeente over de inzet van betaalde en gekwalificeerde trainers die de gym- en turnlessen verzorgen. Daar heeft GVT kosten aan, waardoor de club een verhoging van de zaalhuur er niet bij kan hebben. Volgens de gemeente is het werken met betaalde kaderleden voor de lessen echter een keuze van een vereniging en kan er ook voor gekozen worden om met vrijwilligers te werken.

Volgens GVT is het werken met gediplomeerde krachten echter een verplichting vanuit de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie om verantwoord les te kunnen geven. Dan zijn de lessen verzekeringstechnisch ook goed geregeld. Dat is niet het geval wanneer vrijwilligers de lessen zouden geven. In dat geval zouden er ook geen lessen op wedstrijdniveau gegeven kunnen worden, terwijl het wel de ambitie van de club is om de kinderen aan wedstrijden mee te laten doen. Volgens de gemeente kan het subsidiëren van betaalde kaderleden voor sportverenigingen door de gemeente voor precedentwerking zorgen.

Texels Welzijn heeft de zorg uitgesproken dat er minder ouderen gaan meedoen aan sport- en beweegactiviteiten van Texels Welzijn als gevolg van de tariefsverhogingen. Deze activiteiten worden ook gegeven door betaalde en gediplomeerde krachten en dat kan volgens Texels Welzijn evenmin door vrijwilligers worden gedaan. Volgens de gemeente kunnen mensen met een smalle beurs eventueel een beroep kunnen doen op een minimaregeling om sport toegankelijk te houden.

Wat de nieuwe sporthal betreft: daar is in één van de zalen speciaal voor GVT een landingskuil gemaakt, zodat de trainers op verantwoorde wijze les kunnen geven. De kinderen komen na een oefening zacht neer in deze kuil. GVT heeft voor de aanleg van deze voorziening zelf een eigen financiële bijdrage van €20.000,- geïnvesteerd om de realisatie van de landingskuil mogelijk te maken. Volgens de gemeente is dat een derde van de werkelijke kosten van de kuil geweest.