Met de klok mee: Bovenaanzicht van het voetbalveld en omgeving, het bestemmingsplan, schets van het ontwerp en gezien vanaf Mieland.
Met de klok mee: Bovenaanzicht van het voetbalveld en omgeving, het bestemmingsplan, schets van het ontwerp en gezien vanaf Mieland. Bron: principeverzoek Mees Ruimte en Milieu

Oudeschild: Snel woningen op voetbalveld

Woningbouw op het oude voetbalveld is een wens die al lang leeft in Oudeschild. Maar over de wijze waarop verschillen de meningen tussen de dorpscommissie en het college van b en w. Dinsdag 3 september staat het onderwerp op de agenda van de raadscommissie.

Al in 2007 had de dorpscommissie (DC) van Oudeschild het voormalige voetbalveld op het oog voor huizenbouw, toen voor Collectief Particulier (CPO) Opdrachtgeverschap. Idee was dat koopprijzen via CPO 25 tot 40 procent onder de marktwaarde liggen en dat projecten ook nog eens twee tot drie maanden sneller werden gerealiseerd dan reguliere projecten. Daarna werd het stil. Tot de DC eind 2010 een informatiebijeenkomst hield over een bouwplan op 2,5 hectare, getekend door voor Architectenbureau Uriot. Maar ook daarna werd het stil.

Initiatief uit het dorp

Nu is het opnieuw DC die het initiatief neemt. "De roep om woningen vanuit het dorp, maar ook vanuit de markt op het eiland is groot", schrijft de DC in een brief aan de raad. "De jeugd geeft aan naast Den Burg ook graag in Oudeschild te willen wonen. De jeugd heeft de toekomst, dus als we met nieuwbouw in Oudeschild de jeugd op het eiland houden hebben we een win-winsituatie." Uitbreidingsplannen van grote bedrijven (zoals de Texelse Bierbrouwerij) noodzaken volgens de DC ook tot meer woningbouw.

Aan slagvaardigheid ontbreekt het niet. De DC heeft een projectontwikkelaar in de arm genomen. GreenFields TAD werkt bij de plantontwikkeling samen met W3 architecten, ingenieurs en Volkert Makelaardij. Het plan is getoetst door bureau Mees. De DC is tevreden over het resultaat. "Ze hebben op papier gezet wat door ons is gevraagd." Met als resultaat een concept principeverzoek, nodig omdat de bestemming moet worden aangepast, en een concreet plan voor 45 woningen. Ook liggen er afspraken om de bouw aan een Texelse aannemer te gunnen. "We willen graag bouwen, en wel meteen in 2020, als 2019 niet meer lukt."

Maar de gemeente, eigenaar van de beoogde bouwgrond, heeft andere bedoelingen. Wethouder Huisman: "Ik snap héél goed dat je als dorp snel wilt bouwen. Maar je moet wel eerst een overzicht hebben wat je wilt doen, voor wie en wat voor soort woningen er nodig zijn. Koop of huur? In welke prijsklasse? Als je voor huur bouwt, tegen welke huur prijs? Er is veel behoefte aan woningen tussen €700,- en €1100,-. Maar ook aan serviceflats voor ouderen." Huisman wil eerste de uitkomsten van het onderzoek naar de totale woningbehoefte op Texel afwachten. "Ik hoop dat dit in oktober of november klaar is." De volgende beoogde stap is om met die uitkomsten een woningbouwplan voor héél Texel te maken. Oudeschild is daar onderdeel van. Volgende fase is om het woningbouwplan voor het voetbalveld, dat eigendom is van de gemeente, via een aanbesteding in de markt te zetten." Keus valt daarbij volgens Huisman op de ontwikkelaar met wie de gemeente de "beste deal" kan afsluiten. "Daarmee bedoel ik ook het beste plan voor Oudeschild."

De DC is op z'n zachtst gezegd niet gelukkig met de opstelling van het college. "Eigenlijk zijn wij afgedaan met de tekst dat nieuwbouw wel kan plaatsvinden, maar dat kan zomaar nog vijf jaar duren. (...) We willen graag de leefbaarheid en daarmee tevens de basisschool in ons dorp behouden."

De DC doet een beroep op de raadscommissie op een positief oordeel over het ingediende plan. "Zodat wij snel met de bouw kunnen beginnen."