Afbeelding
Foto:

Lopend vuurtje

5 - 8x2 - 5

Mag ik even uw aandacht? Als het goed is zit u nu, want de krant lopend lezen zou ik een hele opgave vinden. En hoe zit u de krant te lezen? Lekker onderuit gezakt op de bank? Aan de keukentafel voorovergebogen? Misschien in u comfortabele stoel bij de salontafel met een lekker kopje koffie of thee.

Gaat u even rechtop zitten. En haal uw aandacht even weg van dit artikel en verplaats de aandacht even naar uw ademhaling. Ja u leest het goed, even weg van dit artikel en even al uw aandacht op de ademhaling richten. Observeer hem even goed. Ademt u hoog? Naar de buik toe? Of naar de flank? Is de ademhaling snel? Langzaam? Of zelfs gehaast? Probeer hem niet te veranderen, gewoon eerst even observeren. Uw ademhaling gaat niet verkeerd of goed.

Gewoon alleen even observeren hoe de ademhaling gaat. Diep in of juist niet, lange uitademing, pauze tussen de ademhalingen? Alles is op dit moment goed. Want laten we wel wezen, u bent er toch nog? U ademt, dus u leeft. Zonder ademhaling geen leven voor een mens. Tel eens hoe vaak u ademt in de minuut die nu gaat komen. Waarbij een ademhaling een in- en uitademing is. Tel het aantal ademhalingen en schrijf die ergens op zodat u het kan terugvinden aan het eind van de komende week.

Nu vraag ik van u zesentwintig minuten van u tijd. Wat zo lang? Oké ik zal het makkelijker voor u maken. Ik vraag 's morgens vijf minuten en 's avonds vijf minuten. En elk uur van uw werkdag twee minuten. Deze tijd vraag ik van u om te gaan letten op uw ademhaling. En wel als volgt.

Adem in door de neus.. rustig aan en diep… hoe lang? Voor de één is dat drie seconden, voor een ander vier seconden. Wat belangrijk is dat het gebeurt op een ontspannen manier. Houd vervolgens deze ademhaling net zo lang vast als u heeft ingeademd. Dus drie tellen in is ook drie tellen vasthouden. Vervolgens ademt u ook net zo lang uit. Dus dan ook weer drie seconden uit. En daarna hou je weer drie seconden pauze voor je weer inademt. Deze oefening doet u elke dag voor de komende week. 's Morgens vijf minuten. Overdag elk uur twee minuten en 's avonds weer vijf minuten. Gewoon rustig gaan zitten en ademen. Hoe moeilijk kan het zijn toch?

Aan het eind van deze week met oefeningen wil ik graag van u weten of er iets is veranderd in uw ademhaling. En realiseer u dan dat de ademhaling heel veel zaken in het lichaam beïnvloedt. De hartfrequentie, de bloeddruk, hormonale veranderingen, stress, spijsvertering. Allemaal zaken die te maken hebben met uw gezondheid. Hoe gehaaster de ademhaling, hoe meer negatieve invloed dit heeft op uw gezondheid. Dus relax.. en haal gewoon even adem voor vijf - acht keer twee en nog eens vijf minuten. Slechts zesentwintig minuten per dag en merk het verschil.

Bedankt voor de aandacht.. Ook namens uw ademhaling.

Robert Bakker