Yessica Haker met zoon Teun.
Yessica Haker met zoon Teun. Foto: Lindy Brouwer (Lindy photographer)

'Je leert met veel mensen om te gaan'

Wat is je favoriete plek op Texel?

Het centrum van Den Burg. Ik vind het een plek waar alle soorten mensen samenkomen. Een plek waar je de tijd neemt voor mensen om een praatje te maken en waar je nieuwe mensen ontmoet. In de winter veel bekenden en in de zomer nieuwe gezichten.

Geboren en getogen op Texel?

Geboren in het ziekenhuis van Den Helder en opgegroeid op Texel. Ik woon al bijna mijn hele leven in Den Burg. Toen ik 17 was ben ik voor vier jaar op kamers gaan wonen in Alkmaar, wat ik ontzettend leuk vond (ook midden in het centrum). Na mijn studie ben ik weer teruggekomen op het eiland.

Soms moeten we ons meer verdiepen in elkaars achtergrond

Wat voor werk doe je?

Sinds 2017 ben ik werkzaam bij de Olmenhoeve als pedagogisch medewerker. Voordat ik hier begon, heb ik bij meerdere bedrijven gewerkt als grafisch vormgever. Sinds 2018 ben ik moeder en ben ik minder gaan werken. Omdat ik de helft minder was gaan werken, had ik besloten dat ik toch ook wel weer iets met mijn creativiteit moest gaan doen. Daar is mijn eigen bedrijfje "kleinebij" uit ontstaan; iets wat ik met heel veel plezier doe. Het staat nog in de kinderschoenen, maar stap voor stap probeer ik mezelf steeds meer te ontwikkelen.

Vanwaar de keuze om met kinderen te gaan werken?

Dit is eigenlijk een droom die ik als jong meisje al had. Toen ik nog op de basisschool zat, riep ik al "later word ik kinderjuf". Dit gevoel is nooit weggaan. Ik kan mijn creativiteit kwijt tijdens mijn werk en geen dag is hetzelfde. Je leert met ontzettend veel verschillende mensen en culturen omgaan en dat is wat voor mij m'n werk erg leuk maakt.

Wat voor grote reis heb je een paar jaar geleden gemaakt?

Toen ik 21 was ben ik voor drie weken naar India gegaan om vrijwilligerswerk te doen. Daarna heb ik een tijdje niet gereisd, maar het bleef kriebelen. Drie jaar geleden ben ik samen met mijn vriend 6,5 maand gaan reizen! Een geweldige reis! We zijn gestart in Bali daarna door Australië, Nieuw Zeeland, Thailand en Vietnam. Wat ik zo fijn vind aan reizen is dat je vooral weer even met beide benen op de grond wordt gezet, dat je weer beseft hoe ontzettend rijk wij zijn met alles wat we hebben zonder er al teveel moeite voor hoeven te doen. Maar ook leer je dat we soms te verwend zijn en soms ook met veel minder misschien nog wel gelukkiger zijn.

Wat doe je naast het werk verder zoal?

Op de dagen dat ik niet werk probeer ik zoveel mogelijk leuke dingen te doen met mijn gezin, vrienden en familie. Op een mooie zomerdag kan ik ontzettend genieten door gewoon lekker in de tuin met vrienden en familie te barbecueën. Ook investeer ik veel tijd in m'n eigen bedrijfje en ga ik een keer in de week naar yoga om weer even rust te krijgen in m'n hoofd en lijf.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Vriendelijk, gezellig en hardwerkend. Wat ik ook heel erg kan waarderen is de hoge gunfactor die op Texel heerst.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

Wat vooral moet blijven op Texel is de sfeer die het eiland uitstraalt. Mensen moeten hier tot rust kunnen komen maar ook kunnen genieten van het echte vakantiegevoel. Alle activiteiten die worden georganiseerd om ervoor te zorgen dat lokale bewoners en de toeristen een leuke vakantie hebben.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Soms vind ik het jammer dat er mensen zijn die ontzettend hun best doen om activiteiten en evenementen te organiseren voor de eilandbewoners en dat hier dan zo'n ontzettende heisa over ontstaat over op Facebook. Regelmatig zie ik discussies langs komen waar mensen zonder de achterliggende gedachten te weten iets helemaal kunnen afkraken, maar vervolgens niet met een beter plan komen. Ik denk dat we juist met z'n allen wat meer moeten genieten van deze evenementen! Het is vaak een grote reünie waar mensen de tijd voor elkaar nemen en een leuke dag/avond hebben. Dit is voor mij wat het leven hier zo leuk maakt.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Er zijn de afgelopen jaren steeds meer culturen samengekomen op Texel. Soms vergeten we hoe bijzonder dit is! Misschien moeten we ons soms wat meer verdiepen in elkaars achtergronden en het als een verrijking van het eiland zien. Hoe leuk is het dat we kunnen leren van andere culturen. Ik denk dat soms best een beetje meer aandacht hier naar toe mag gaan.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

Ik vind dat heel veel mensen op Texel een pluim verdienen! Het is geweldig dat de meeste bewoners voor elkaar klaar staan. Bijvoorbeeld het afgelopen jaar, er waren verschillende acties op het eiland en dan zie je weer hoeveel mensen zich inzetten voor het goede doel. Als ik dan toch een deel van deze grote pluim mag uitdelen aan een iemand in het bijzonder is deze voor mijn opa Dirk die echt ALTIJD voor iedereen klaar staat. Als vrijwilliger, opa, vriend, vader, timmerman, molenaar en entertainer.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ik vind het toerisme op Texel erg leuk. Persoonlijk vind ik de reuring die in het zomerseizoen op het eiland is heel gezellig. Je wordt gedwongen om zelf wat relaxter te worden (dit is niet altijd even makkelijk) maar het moet! Mensen genieten van het eiland en daardoor moet je zelf soms even wat gas terug nemen. Ik snap dat dit ook voor frustratie kan zorgen, maar zonder het toerisme op het eiland zouden ook een heleboel bedrijven de deuren kunnen sluiten.

Wat doe je over vijf jaar?

Over vijf jaar….phoe, ik probeer te genieten van het nu, maar het lijkt me erg leuk om wat meer met mijn passie te doen. Ik vind het ontzettend leuk om kaarten te ontwerpen; trouwkaarten, geboortekaartjes etc. Dit zou ik graag in m'n eigen ruimte doen!

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Petra Commijs! Volgende maand is Petra 25 jaar aan het werk als pedagogisch medewerker of voor de meeste gewoon als "juf Petra" en ik vind het ontzettend leuk om te zien met hoeveel passie zij haar werk uitvoert.