"Ik wilde al heel lang wat voor de maatschappij betekenen dit is een manier waarop ik dat kan doen." Foto: Eigen foto

Vluchtelingen helpen met behulp van yoga

Kim van Rossum vertrekt 23 september naar Griekenland, maar niet voor een lekkere zonvakantie. Twee weken lang gaat ze vrijwilligerswerk doen bij 'Home for All' op Lesbos dat zich inzet voor de vluchtelingen die hier aan land komen.

Kim geeft Yogales op Texel en de kennis die ze heeft, komt goed van pas bij dit avontuur. "Ik ga onder meer yogalessen geven aan vluchtelingen uit vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. In deze lessen wil ik samen met ze oefenen om adem te halen, te mediteren en lichte yogahoudingen te leren. Hiermee hoop ik in het chaotische leven van deze mensen een klein moment van rust te creƫren en misschien kan ik ze helpen een klein beetje stress kwijt te raken."

De omstandigheden in kamp Moria zijn bedroevend slecht: het is overbevolkt, sommigen moeten langer dan een jaar in een tent leven, de basisvoorzieningen zijn er wel maar voor groepen zoals vrouwen en kinderen niet te gebruiken omdat het onveilig is. "Ik zeg het maar even heel hard, maar verkrachting ligt al op de loer bij wc-bezoek. Laat staan dat je er een normale maaltijd kunt nuttigen", legt Kim uit.

De inwoonster van Den Burg benadrukt dat ze er heen gaat om te laten zien dat iedereen wat kan doen, zonder te vingerwijzen overigens. "Ik wilde al heel lang wat voor de maatschappij betekenen, dit is een manier waarop ik dat kan doen. Dat ik 'maar' twee weken ga is ook omdat het de eerste keer is. Ik vind het best spannend."

De Texelse gaat niet alleen yoga-lessen geven. Het worden drukke twee weken. De vluchtelingencrisis heeft flinke impact gehad op het Griekse vakantie-eiland.

"Een heel bijzonder Grieks stel, Nikos en Katerina, die een restaurant runnen in een naburig dorp, zijn hier op ingesprongen. Ze hebben enkele vluchtelingen aangeboden gratis bij hen te komen eten. Zij zijn in de loop van tijd steeds meer gaan doen voor de vluchtelingen. Inmiddels hebben ze enkele huizen ingericht met goede voorzieningen waar ze ook activiteiten organiseren zoals kookworkshops, zwemmen of gewoon even relaxen en gebruik maken van internet. Elke dag halen ze tientallen vluchtelingen op uit het kamp, en brengen ze later weer terug. Omdat vluchtelingen telkens zeiden dat ze zich hier even thuis konden voelen, is de plaats gedoopt als Home.(inmiddels heet het 'Home for all' red.). Ik ga daar helpen met alles wat nodig is. Boodschappen doen, koken en wat maar wordt gevraagd."

Het verhaal van dit stel sprak Kim enorm aan en ze vroeg zich al snel af hoe ze zelf iets kon bijdragen. "Toen kwam ik op het idee dat ik allicht iets kon doen met mijn talent en passie voor yoga. Misschien kan ik de vluchtelingen yogales geven. Na overleg met de organisatie bleek dit perfect geschikt. Ik vind het spannend, maar heb er toch ook veel zin in, al klinkt dat misschien wat vreemd. Ik ben nu druk bezig om mijn lessen in het Engels voor te bereiden, maar denk dat het ook veel met handen en voeten uitleggen wordt."

Via crowdfunding heeft ze al het nodige geld ingezameld voor 'Home for all'. Alles komt ten goede aan hulp voor de vluchtelingen. Wie ook een bijdrage wil doen, kan dit de komende paar dagen nog doen via de volgende link https://www.whydonate.nl/fundraising/yoga-for-refugees

..