Onbegrip 6 april

André Ran, Fridt Kortenhoeven en Henk Spigt reageren met onbegrip op het nieuws dat de de organisatie van de herdenking van 6 april 2020, wanneer het 75 jaar geleden is dat de Georgische Muiterij begon, bij de dorpscommissie van Den Hoorn is neergelegd.

Ran, Kortenhoeven en Spigt leggen elk jaar op 6 april bloemen bij het monument bij De Mok. "De laatste jaren werd er niets meer georganiseerd, maar we wilden niet dat die dag dat tien Texelse jongens werden vermoord en die het begin was van een opstand die ook honderd Texelse burgers het leven kostte, in de vergetelheid raakt. Het is een dag om nooit te vergeten. Volgend jaar wilden we wat groter uitpakken. We dachten aan een grotere bijeenkomst bij het monument van De Mok, waarbij de Last Post wordt geblazen, en 's middags een herdenkingsdienst in één van de kerken in Den Burg. We willen dat niet voor onze eigen glorie, maar ter nagedachtenis aan de slachtoffers. We begrijpen niet waarom de gemeente en het 4 en 5 mei Comité ons hebben gepasseerd."

De drie Texelaars hopen dat de dorpscommissie van Den Hoorn hen bij de organisatie van de herdenking wil betrekken. "Anders zouden we dat betreuren." Het lukte de redactie niet om daarover bij de dorpscommissie duidelijkhed te krijgen.