Wedloop Sommeltjespop en

Sompop krijgt in 2020 vervolg

Het lijkt er op dat strijd om de organisatie van Sompop dit jaar, zich in 2020 zal herhalen. Stichting Sommeltjespop heeft voor 2020 melding gedaan bij de gemeente en Stichting Sompop heeft vergunning aangevraagd.

"Een ratrace", verwoordde mr. H.P. Verheijen woensdag in de Bezwaarschriftencommissie. Verheijen sprak namens Stichting Sommeltjespop (Jeroen Schoo). Die viste dit jaar achter het net als organisator, de gemeente bepaalde dat Sompop het mocht organiseren. Verheijen uitte stevige kritiek op de procedure die was gevolgd. Hij verweet de gemeente de aanvraag van Sommeltjespop niet inhoudelijk te hebben beoordeeld. "Er is alleen gelet op de datum van binnenkomst van de melding (Sompop diende als eerste een melding in). Dit levert een zeer rigide, willekeurig en derhalve onacceptabele uitkomst op."

Verheijen verwees naar de gemeenten Rheden en Vlissingen. "Daar blijkt de datum van binnenkomst pas als laatste wordt toegepast. Eerst vindt er inhoudelijke beoordeling van de aanvragen plaats. Als blijkt dat alle betrokken aanvragen gelijkwaardig zijn en evenveel kans op een geslaagd evenement bieden, dan komt de datum van binnenkomst van de aanvraag als selectie-instrument binnen of is loting aan de orde."

Het college zegt zich niet alleen hebben laten leiden door de datum van melding. "Er is ook gekeken naar de historie van het festival." Beide stichtingen hadden het in het verleden georganiseerd, beiden waren ze dus geen nieuw evenement, zei het college begin juni. "Toen is gekeken wie zich als eerste heeft gemeld."

Meer op pagina 8.