Verhuizen op Texel kost straks €120,-

Verbazing op Texel nadat iemand opmerkte dat in een nieuwsbrief van Woontij werd gemeld dat voor verhuizen straks een huisvestingsvergunning moet worden aangevraagd voor iedereen die binnen de huisvestingsverordening valt. Kosten? €120,-.

Bij de gemeente werd verbaasd gereageerd op de vragen vanaf de redactie. "Dit bedrag klopt, maar ook zijn deze vanaf het begin gecommuniceerd", stelt de voorlichting. Het klopt, zelfs in deze krant is het bedrag eerder genoemd, maar in de hele huisvestingsverordening - die vanaf oktober ingaat - blijkt dit deel te zijn ondergesneeuwd. Navraag bij diverse dossierkenners en mensen uit de politiek leidde niet direct tot duidelijkheid, hetgeen wel duidelijk maakt dat dit niet algemeen bekend is. Volgens het besluit gaat het om kostendekkende leges. Dit houdt volgens een voorlichter van de gemeente in dat het bedrag de tijd financiert die de desbetreffende ambtenaar er mee bezig is.

In de praktijk houdt dit in dat iedereen op Texel die gaat verhuizen (Sociale huur, particuliere huur en koop) een huisvestingsvergunning moet aanvragen en daarvoor 120,- moet betalen. Dit geldt uiteraard ook voor nieuwkomers. Op sociale media werd met de nodige verbazing op deze passage gereageerd en al snel bleek dat er veel mensen waren voor wie dit nieuws niet bekend was.

Willemijne Keijzer uit Oudeschild bracht het geheel aan het rollen en heeft inmiddels ook een mail gestuurd aan de gemeenteraadspartijen. "Van de 120,- per, laten we het houden op huishouden, wordt een nieuw aangestelde kracht in dienst genomen door de gemeente om te controleren of we wel echt op Texel wonen", schrijft ze. Zij maakt zich met name zorgen over mensen met bijvoorbeeld een uitkering die wat minder te besteden hebben.