Beeld van het festival deze zomer vanuit de lucht.
Beeld van het festival deze zomer vanuit de lucht. Foto: Gerhard Smit/Videolux

Strijd om popfestival

"Bestuursrechtelijk onaanvaardbaar", noemt mr. Ron Verheijen, raadsman van Stichting Sommeltjespop verwerking van de vergunningaanvraag. "Er heeft geen zorgvuldige en weloverwogen besluitvorming plaatsgevonden."

Stichting Sompop, dat als eerste melding deed, mocht het festival van de gemeente organiseren. Verheijen: "Louter door een "selectie aan de poort" (datum van binnenkomst van de melding) is de aanvraag van Stichting Sommeltjespop helemaal niet inhoudelijk beoordeeld en afgewezen." De gemeente sprak dat woensdag bij de Bezwaarschriftencommissie tegen.

Verheijen pleit voor een inhoudelijke beoordeling van de aanvragen, met als uiterste keuzeinstrument de datum van binnenkomst of loting

Jeroen Schoo: "Sommeltjespop is mijn kindje. Van 2004 tot en met 2015 zwaaide ik de scepter, in 2016 en 2017 (onder auspiciën van Stichting Evenementen Texel) was ik uitvoerend producent." In 2018 gaf hij het uit handen. "Maar nadrukkelijk op basis van éénmalige toestemming. Vervolgens duikt er een nieuwe Stichting Sompop op, die het festival aanmeldt. Toen had de gemeente aan de bel moeten trekken. Waarom ben ik nooit op de hoogte gebracht? Ik ben volledig buiten de deur gehouden en heb alles uit de krant en op sociale media moeten vernemen. Ik was helemaal overdonderd. Héél hard om dit te ondervinden. Ik heb het gevoel dat alles in achterkamertjes is bekonkeld."

Aart Slegh van Stichting Sompop (niet aanwezig op de zitting omdat die in dit geschil geen partij is, maar hij wilde desgevraagd wel iets over de historie zeggen. "Als Jeroen het zo ziet dat hij Sommeltjespop altijd zelf heeft gedaan, is dat zijn beleving. Maar hij organiseerde het in het verleden nooit alleen, altijd samen met anderen. Toen het festival in 2016 overging naar SET, hebben ze hem ingehuurd. Stichting Sompop bestaat sinds april 2018 en organiseerde in dat jaar Sompop al. Toen was ook duidelijk dat samenwerking geen optie is." Dat Schoo Sompop eenmalig toestemming gaf om het te organiseren, wordt door Slegh tegengesproken.

In een mail die St. Sommeltjespop op 5 juli (kort voor het festival) aan de gemeente, protesteerde Schoo tegen de toekenning van de vergunning aan Sompop. Dit is toen niet als bezwaarschrift aangemerkt. Volgens Verheijen ten onrechte. De gemeente wees St. Sommeltjespop er op dat die naar de rechter kunnen stappen en via een voorlopige voorziening de vergunning kunnen aanvechten. Maar volgens Verheijen ontbrak kort voor het festival voor Schoo de tijd om nog bands te contracteren. "Hij wilde het publiek niet duperen met helemaal geen evenement."

De commissie Bezwaarschriften zal zich erover buigen en het college adviseren.