Oud-Texelaar Howan Sarkisian in de werkruimte van Musjroom in Den Helder.
Oud-Texelaar Howan Sarkisian in de werkruimte van Musjroom in Den Helder. Foto: Aangeleverd

"We hebben zelf geleerd een app te bouwen"

Aan tegenslagen hadden ze geen gebrek, maar het lukte om overeind te blijven. Samen met twee kompanen ontwikkelde oud-Texelaar Howan Sarkisian de afgelopen jaren een app die mensen in staat stelt om heel snel een onderkomen voor de nacht te regelen.

De app - met de naam 'Musjroom' - is ontwikkeld in Den Helder waar Howan sinds een aantal jaar woont. Hij kwam in de jaren negentig op zijn negende uit Armeniƫ naar Texel, woonde in Den Burg en zat op de Jozefschool en de OSG totdat hij aan de overkant ging studeren. Zijn ouders Wazgen en Parandzen hadden van 2004 tot 2009 de delicatessewinkel Ararat aan de Weverstraat in Den Burg. Howan werkte na school ook nog een tijdje bij Expert in de Waalderstraat.

In 2016 kwam een vriend in Den Helder met het idee een eigen app te gaan maken voor mensen die snel en voor niet al te veel geld een onderkomen voor de nacht zoeken. De vriend studeerde zelf in Amsterdam, kon een paar keer niet terug met de trein naar Den Helder, had weinig geld en ervoer daardoor aan den lijve dat het nog knap lastig was om snel een goedkoop onderkomen voor de nacht te vinden.

Howan: "We zijn helemaal bij nul begonnen. We hadden wel iemand die een app wilde bouwen, maar dat zou twee ton kosten. Toen haakten de eersten al meteen af." De samenwerking met een applicatiebouwer verliep slecht, er werd geld verloren en uiteindelijk besloten Howan en zijn kompanen Khosrou en Rostam Golzad zelf een app voor de telefoon te gaan bouwen. "We hebben cursussen bij de bibliotheek in Den Helder gevolgd om zelf te leren hoe het moest."

Inmiddels is de website www.musjroom.com er en is de app operationeel. Musjroom lijkt op Airbnb, al zijn er volgens Howan verschillen. "Musjroom is er voor het geval je op het allerlaatst een slaapplaats zoekt." De zoeker ziet op de app waar in de omgeving slaapplaatsen worden aangeboden, kan een boeking doen waarna de aanbiedende partij ogenblikkelijk mail, app en pushberichten krijgt dat er belangstelling is. "Bedoeling is dat je binnen een uur een reactie krijgt." De partijen kunnen vervolgens binnen Musjroom contact leggen, de betaling regelen en verdere afspraken maken.

De bouwers mikken op slaapplaatsen in grote steden, maar Howan gaat ook op Texel aan de slag om belangstellenden voor Musjroom te interesseren. De initiatiefnemers richten zich op particulieren, hostels en bed- and breakfast. Idee is onder meer in de grote steden een aanbod van slaapgelegenheid in studentenkamers op te gaan bouwen. "Dan verhuur je in feite een bank waarop je gast kan slapen. Voor een student kan zoiets aantrekkelijk zijn om wat bij te verdienen."

Het team achter Musjroom is inmiddels uitgebreid tot tien mensen en als het aan de initiatiefnemers ligt, blijft het daar niet bij. Doel is uit te groeien tot een internationale speler en een geduchte concurrent van Airbnb te worden. De allereerste klant van Musjroom was volgens Howan een man uit Zweden die in Den Helder de boot naar Texel miste. "Wij hadden net geflyerd in de buurt van de boot, hij zag onze flyer en heeft gebruik gemaakt van Musjroom."

De oud-Texelaar volgde na de OSG op het ROC in Schagen een managementopleiding. Tegelijkertijd leerde hij in Den Helder het bakkersvak. "Volgens mijn ouders is een theoretische opleiding mooi, maar zij vonden het ook belangrijk dat ik een vak in de praktijk beheers. Een paar jaar geleden liepen zij tegen een bakkerij in het Falgacentrum aan en daar werk ik ook. Maar de meeste tijd is wel gaan zitten in het ontwikkelen van Musjroom."