Met de klok mee: De Taveerne, Mantje en De Kuip, De Brink, bloemenzee, minder reclameborden in de Dorpsstraat en gezellig terras bij Toekomstplein.
Met de klok mee: De Taveerne, Mantje en De Kuip, De Brink, bloemenzee, minder reclameborden in de Dorpsstraat en gezellig terras bij Toekomstplein. Foto: Job Schepers

Van lelijk eendje naar mooie zwaan?

Om een goed beeld te krijgen van wat er allemaal in het dorp is gebeurd, hebben we afgesproken met Ruurd Eijzinga. Naast bewoner van de Dorpsstraat, is hij actief in de dorpscommissie en zit hij vanuit die hoedanigheid ook in de werkgroep 'Werken aan De Koog'. "Ik heb nog wel eens de neiging om te kijken naar wat niet is gelukt", geeft hij toe, "maar er is echt een hoop gebeurd. We zijn er nog lang niet, maar het dorp heeft al een enorme facelift ondergaan."

Beetje bij beetje

Een paar zaken vallen direct op. Zo is het aantal reclameborden in de Dorpsstraat inderdaad drastisch afgenomen, al zijn een paar ondernemers in plaats van borden op straat overgegaan op borden aan hun gevel. Het feit dat ze van straat verdwenen zijn, zorgt voor meer rust. Ook de 'nieuwe' Brink valt niet te missen. Hoewel het nog niet helemaal af is, zijn de contouren goed zichtbaar. "De meeste mensen die ik spreek, vinden het prachtig worden. Geef het nog een jaar de tijd, dan is de begroeiing ook aangeslagen."

Maar er is veel meer gebeurd in het dorp. In het oog springend is bijvoorbeeld restaurant De Taveerne. Het groene platendak is vervangen door een mooi nieuw dak en ook de rest van de buitenkant heeft een flinke opknapbeurt gekregen. Het zorgt ervoor dat de entree van De Koog vanaf parkeerplaats Nikadel een stuk frisser oogt.

"Maar ook in de straat zelf. Kijk bijvoorbeeld naar de terrassen van zaken als Quinty's, De Jutter, De Kuip en De Sjans waar echt grote veranderingen zijn doorgevoerd. Vlonders zijn verdwenen en de terrassen hebben een meer open karakter gekregen. Maar er zijn ook zaken, zoals bijvoorbeeld Onder de Pomp en La Casserole, waar ze met kleine aanpassingen voor minder gesloten terrassen heb gezorgd. Andere zaken, zoals bijvoorbeeld Peters' kapsalon, hebben een nieuwe serre en dat geldt ook voor Genieterij Het Plein. Bij 'Burgers, Beers and Blues' (tot vorig jaar Tumbleweeds) komt een nieuwe serre. En zelfs nu is het al deels opgeknapt. De steeg ernaast wordt breder." Er is echt wel wat gebeurd hier", stelt Ruurd tevreden vast.

In De Koog wil men doorpakken nu weg omhoog is ingezet

Samen sterk

Volgens Ruurd ligt een deel van de voortgang in het feit dat de ondernemers er samen achter zijn gaan staan. "Steeds meer ondernemers doen volop mee. Neem nou 'Latino', daar is in het verleden echt wel kritiek op geweest. Maar ze doen echt hun best. Het is netjes en de overvloed aan bloemen maakt het fleurig. En wat te denken van Mantje. Je moet niet vergeten dat daar twee jaar terug nog het bouwvallige Hatim stond. In Den Burg wordt wel eens een beetje laatdunkend gedaan over De Koog, maar ze zouden eens moeten komen kijken. De ondernemers doen het hier maar mooi samen en (bijna) iedereen doet mee."

Doorpakken

Wie het archief van deze krant induikt, komt verschillende plannen voor het opknappen van De Koog tegen. Toch sneuvelden ze allemaal. Misschien mede daarom was er de nodige scepsis bij de plannen van Planet De Koog. "Ik was meteen enthousiast toen ik bij de plannen voor Planet Texel in de bioscoop was. Toen ik vervolgens bij de vervolgbijeenkomst in De Toekomst was, maakte ik me ineens zorgen. Er leek geen steun. Ik heb me toen direct aangemeld om me hier sterk voor te maken en zo ben ik in de werkgroep terecht gekomen."

Juist omdat er al veel is gebeurd, is het volgens de bewoner van De Koog nu zaak om door te pakken. "Je hebt De Brink. Dat is fase 1. Dat is nog niet af. Er moet bijvoorbeeld een verbinding komen naar het Zeereepad dat over de duinen loopt. Maar ook hier zijn al kleine stappen gemaakt. De lelijke, vieze rood-witte borden vol stickers - naast Opduin - zijn vervangen door nette beugels. Aan de andere kant moet vanaf de Badweg een zigzag-wandelpaadje naar beneden komen, zodat je echt een mooi rondje hebt dat je kunt lopen."

Bocht Paul Patat

Aan de andere kant staat de herinrichting van de Dorpsstraat op de planning. "Tijdens de algemene ledenvergadering van de dorpscommissie op 10 september gaan we daar ook dieper op in. Dan wordt de bocht bij Paul Patat aangepakt bijvoorbeeld. Maar dit betekent dus dat het dorp vanaf die kant niet met de auto bereikbaar is en mensen om moeten rijden. Dat zal dus wel zorgen voor wat overlast. Een ander speerpunt is voor mij - en ook voor de andere leden van de werkgroep - de herinrichting van de parkeerplaats aan de Nikadel. Dat is een drama en die parkeerplaats voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Ook willen we graag een doorsteek naar die parkeerplaats, zodat mensen al voor de zebra de parkeerplaats op kunnen. Dat scheelt heel veel opstoppingen, wat ook de doorstroom van Lijn 28 bevordert."

Inspraak

Ruurd is blij dat ze als werkgroep zoveel inspraak kunnen hebben in de plannen. "Hierin zitten ondernemers en bewoners. Je kunt wel kritiek hebben op plannen, maar je kunt beter aanschuiven en meedenken. We hopen dat bij het vervolg van Planet De Koog weer te kunnen doen. Er moet nog een hoop gebeuren, want we zijn er nog lang niet. Ook in de Dorpsstraat zijn er nog een aantal panden waar nog flink wat kan - en moet - gebeuren. Je ziet dat waar de pandeigenaar en de ondernemer dezelfde persoon zijn, vaak sneller dingen voor elkaar zijn. Er zijn nu nog steeds een aantal panden - welke dat zijn hoef ik niet te benoemen denk ik - die een smet zijn op het werk dat is verzet . Dat vind ik jammer, want dat is dan toch wat sommige mensen blijven zien. En dat is niet terecht, want De Koog zit enorm in de lift. Zelfs de kapotte steentjes op het Dorpsplein zijn vervangen. En natuurlijk lukt niet alles meteen. Ik maak me best zorgen over de boom op het plein. Die lijkt niet echt aan te slaan, maar wie weet heeft het nog wat tijd nodig."

Al met al is Ruurd met recht tevreden. Want hoewel hij kritisch blijft, heeft hij heel duidelijk gemaakt dat men in De Koog niet stil heeft gezeten. De badplaats, die vaak als lelijk eendje van het eiland wordt neergezet, is hard bezig om weer een uitstekend visitekaartje voor het eiland te worden. Waar het dit al was qua sfeer, begint ook het aangezicht weer iets te worden op trots op te zijn.

Job Schepers