"Prijs grond gemeente aanpassen bij commerciële nevenactiviteit"

Het college wil een spelregel aanpassen voor maatschappelijke organisaties die grond gebruiken van de gemeente.

Bedoeling is dat de gemeente de huurprijs kan wijzigen, wanneer een maatschappelijke organisatie een commerciƫle nevenactiviteit ontplooit.

De beoogde aanpassing van het grondprijsbeleid komt voort uit een conflict tussen Radio Texel en de gemeente over de huur van een stukje gemeentelijke grond waarop de zendmast staat. Radio Texel heeft in de zendmast ruimte verhuurd aan een telecommaatschappij en het college wil daarvoor de verhuurprijs van de grond verhogen. Die kwestie kwam in juli 2018 tijdens een commissievergadering aan de orde.

Volgens burgemeester en wethouders is er nu onduidelijkheid over de interpretatie en toepassing van de beleidsregels van de grondprijzen. Uitgangspunt is dat er marktconforme huurprijs wordt gevraagd, maar maatschappelijke instellingen komen bij een aanmerkelijk maatschappelijk belang in aanmerking voor een lagere grond-/huurprijs.

"Het gebruik van de grond levert wel een maatschappelijk rendement op maar slechts een beperkt economisch rendement." Op het moment dat het gebruik verandert bij ontplooiing van commerciƫle nevenactiviteiten moet de grondprijs en de eventueel daarvan afgeleide huurprijs volgens het college kunnen wijzigen.

Burgemeester en wethouders hebben de politieke partijen in de gemeenteraad gevraagd de voorgestelde aanpassing van de spelregels op te nemen in het hoofdstuk grondbeleid van de gemeente in de programmabegroting van 2020.