Lars met de munt samen met vader Harm.
Lars met de munt samen met vader Harm. Foto: Harm Blom

Jonge schatzoeker vindt bijzondere gouden munt bij paal 9

Werd onlangs al een Japanse munt gevonden, nu is het opnieuw raak. Op 13 augustus vond de 7-jarige Lars Blom bij paal 9 een gouden Engelse munt uit 1864. Zijn vader Harm Blom meldt de vondst en doet het volgende verslag.

"Wij komen al ons hele leven twee tot drie keer per jaar op Texel. En wij kamperen dan de laatste jaren gezellig bij Boer Klaas Lap aan de Hemmerkooi. Klaas en Ik kennen elkaar al vanaf onze kinderjaren en delen een interesse. En dat is geschiedenis. We kunnen daar uren over praten en dromen over allerlei speurtochten in den lande. Nu heeft hij een metaaldetector gekocht en daarmee zoeken mijn zoon en ik af en toe naar oudheden. Dit doen wij op het land van boer Klaas en onze hoop was om ooit een munt van de VOC te vinden", schrijft hij.

Naast wat oud koper, koper, aluminium plaatjes en verroeste munten (niet te herkennen), vonden ze nog niet echt iets leuks. Nu had het net voor 13 augustus langdurig hard gewaaid en was een oude laag grond bloot gewaaid ter hoogte van paal 9. Daar besloten wij dan ook om op 13 augustus met de metaaldetector te gaan zoeken.

"Na anderhalf uur zoeken sloeg de meter uit. Edelmetaal. Voorzichtig schoven wij steeds wat zand opzij en controleerden dan de plek op een signaal. Uiteindelijk kwam daar tussen de stenen een blinkend muntje tevoorschijn. Voor ons was de dag geslaagd. Het was ons gelukt om een echte munt te vinden. Onze eerste ooit. De munt was mooi en kwam uit 1864. Dat was niet zo oud, maar we waren allang trots op onszelf", schrijft Harm.

Op de terugweg kwamen vader en zoon op een akker bij Den Hoorn een andere enthousiaste zoeker met een detector tegen. Ze kwamen aan de praat en lieten ook onze vondst zien. De man in kwestie begon helemaal enthousiast te worden en vroeg of hij het muntje mocht vasthouden. Of ze wel wisten wat ze gevonden hadden? "Wij hadden geen idee. Hij pakte zijn telefoon en liet de munt zien op internet. Toen viel het muntje. Lars had zojuist een echte gouden Engelse munt uit 1864 gevonden met daarop afgebeeld koningin Victoria."

Afbeelding