Texel in nationale top 20 zware drinkers

Texel staat op een achttiende plaats als je kijkt naar het percentage overmatige drinkers per gemeente in heel Nederland. Elf procent is overmatig drinker, veertien procent 'zware drinker'. Het zijn conclusies uit het onderzoek dat Christel van Eijck van Afkickkliniekwijzer.nl deed op basis van gegevens van RIVM en het CBS.

Van Eijck vergeleek de cijfers zowel landelijk als per provincie. Daarbij valt op dat er zowel bij de andere Waddeneilanden als in de provincie Noord-Holland veel wordt gedronken in vergelijking met de rest van Nederland. Als provincie staat Noord-Holland met negen procent overmatige drinkers op de bovenste plaats in deze ranglijst en binnen de provincie bekleedt Texel de zevende plaats. Directe buurman Den Helder staat overigens op de eerste plaats van gemeentes van Noord-Holland met het minst aantal overmatige drinkers. Ook in de andere 'kopgemeentes' Schagen en Hollands Kroon wordt aanzienlijk minder gedronken dan op Texel.

De Wadden lijken sowieso een heus alcoholmekka waar Texel het er nog het beste van af brengt. Zowel op Schiermonnikoog, Ameland als Vlieland ligt het percentage overmatige drinkers met 12 procent iets hoger. Over Terschelling ontbreken de cijfers in het onderzoek. In het Noord-Hollandse Bergen wordt het minst verantwoord omgegaan met alcohol, daar is dertien procent overmatig drinker en vijftien procent zware drinker. In Arnhem is het aandeel overmatige drinkers met drie procent het laagst.

Overmatige drinker ben je als man bij meer dan 21 glazen per week, als vrouw bij 14 glazen per week. Zware drinker ben je als man bij één keer per week zes glazen of meer, bij vrouwen ligt dit aantal op vier glazen of meer.