Jon van Dorsten in actie tegen Bianca de Jong - Muhren
Jon van Dorsten in actie tegen Bianca de Jong - Muhren Foto: Aangeleverd

Sterke bezetting bij tweede Mat op 't Wad

Het trok zaterdag even alle aandacht bij het tweede Mat op 't Wad-rapidschaaktoernooi van En Passant dat in de Buureton in Den Burg werd gehouden.

De Texelse schaker Jon van Dorsten kwam uit tegen damesgrootmeester Bianca Muhren en bracht de grootmeester schaken bij de dames aan de rand van een nederlaag. Van Dorsten nam echter geen risico en koos met een zettenherhaling voor een zekere remise.

In totaal 34 schakers deden mee aan het toernooi dat aanvankelijk bij Jaap Dros in de tuin zou worden gehouden, maar verplaatst werd naar De Buureton. Het weer was in de ochtend nog iets te wisselvallig om buiten te gaan schaken.

Binnen wisten de spelers elkaar echter ook uit te dagen. Jan Willem de Jong, internationaal meester in het schaken, won het toernooi, maar hij kreeg de partijen niet cadeau. Hij wist ze uiteindelijk wel allemaal te winnen. Er werden volgens Zwitsers systeem zeven ronden gespeeld wat De Jong 7 punten opleverde. De tweede prijs ging naar het jonge schaaktalent Jouke Duller-Llopis die 5,5 punt bijeen speelde. De provinciale toppers Marc Helder, Hébert Perzer Garcia en Sjoerd Kelder deelden de derde prijs met 5 punten.

Beste Texelaar werd Jon van Dorsten die 4,5 punt scoorde. Volgens En Passant was dat een uitstekende prestatie die hem moet motiveren om komend seizoen op jacht te gaan naar zijn eerste Texelse schaakkampioenschap.

De schaakclub hoopt volgens Jaap Dros op een paar nieuwe leden, omdat er de afgelopen tijd door verhuizingen diverse leden zijn vertrokken. waardoor de interne competitie onder druk komt te staan. Het nieuwe schaakseizoen begint maandag 2 september in de Buureton. Belangstellenden kunnen daar een kijkje nemen.