De Texelse deelnemers aan de Caspar de Robles Tocht.
De Texelse deelnemers aan de Caspar de Robles Tocht. Foto: Aangeleverd

Buffelen op pittige Waddenzee

Het was pittig op het water, maar ze kwamen allemaal over de finish.

Negen Texelaars deden zondag in Friesland mee aan de Caspar de Robles Tocht, een zwemtocht van vijf kilometer op de Waddenzee van Harlingen naar Zürich. De negen waren Ria van der Slikke, Lies Lemstra, Auke Rienstra, Marit Verkaart, Emma Rienstra, Thessa Dijkstra, Corrie de Jager, Martine Dogger en Rob Teisman. Zij zijn allen lid van ZPC'71.

Marit Verkaart zwom met haar deelname aan de zwemtocht meer dan tweeduizend euro bij elkaar voor de stichting Spieren voor Spieren. Het geld is bestemd voor onderzoek naar de spierziekte DVN. Deze ziekte is recent ook bij haarzelf vastgesteld. Van te voren was ze zenuwachtig, maar met het zwemmen ging het allemaal goed. Marit kwam na 1 uur 22 minuten en 23 seconde over de finish. De Caspar de Robles Tocht staat bekend als de zwaarste zeezwemtocht van Noord-Nederland. In totaal deden er zondag op uitnodiging van de organisatie 35 zwemmers aan mee.

De stichting Be Tough uit Den Helder hield zaterdag voor de achtste keer een zwemtocht van Den Helder naar Texel. Dat was eveneens om geld op te halen voor Spieren voor Spieren. Dertig mensen maakten de circa vier kilometer lange oversteek over het Marsdiep naar de Hors, waarmee ze ruim €67.000,- ophaalden. Een van hen was Tamara Hoveling uit Maarssen, kleindochter van Tonny Giling die tot 2000 juf op de Jozefschool in Den Burg was.