Afbeelding
Foto:

De kant langs

Veranderingen

Op tv zag ik dat de verzekeraar van de broertjes Coronel een andere naam krijgt. Ook hier kunnen we er wat van. Zoals in de museumwereld: van Texels Museum, tot Natuur Recreatiecentrum naar Ecomare. Het Maritiem en Juttersmuseum werd Kaap Skil. Agrarische en Wagenmuseum werd Cultuurhistorisch Museum Texel en heet nu Waelstee.

Als Stienenpikker speelde ik vroeger schoolvoetbal tegen de CVO, die later Fontein ging heten. De School met de Bijbel werd De Akker en fuseerde met de Daalderschool tot de Vliekotter. Van HBS en ULO tot RSG, die met de Huishoudschool en Landbouwschool opging in OSG De Hogeberg. Van muziek (en –dansschool) naar Artex.

Het waterschap zit ook niet om een naam verlegen. De Dertig Gemeenschappelijke Polders fuseerde met Eierland en de PH-polder tot Waterschap Texel. Toen werd het waterschap Hollands Kroon en sindsdien Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Banken: Van Boerenleenbank naar Raiffeisen tot Rabobank. Vroeger had ik een girorekening, daarna moest mijn geld halen bij NMB Postbank en nu kun je pinnen bij de ING. Welke bank is niet van naam veranderd?

Wat te denken van vervoer? Busdienst AOT ging over naar NZH, toen Connexxion en nu hebben we de Texelhopper. Of deze: Van Taxi 2000, naar Taxi 12000 en Taxi 312000 en dat werd TBO Texel.

Bakker's IJzerhandel werd Govers, Wampex Waanzin, Nieuwstraat veranderd in Burgwal en Sommeltjespop in Sompop. Ook in geloofskringen werden namen omgedoopt. Hervormden en protestanten gingen Samen op weg en nu heb je PKN.

Padvinderij ging Scouting heten. En na heisa rond de campus, de nieuwbouw van de basisscholen, heette dat ineens Onderwijscentrum Texel. OCT bekt ook niet echt, dus het zal vast wel anders gaan heten. Misschien wel zoiets als het wonderschone TXL Sporthal…

Soms zijn we terug bij af: Zo werd Veilig Verkeer Nederland 3VO. Dat onthield niemand en zo werd het weer VVN. Gemeentewerken werd Leefomgeving en nu weer Gemeentewerken. Het Cafeetje werd De Kroonprins en is ook weer terug bij af. Loodsmanswelvaren de Spyker en daarna weer Loodsmanswelvaren. Jachtlust Vogelvreugd en daarna weer Jachtlust.

Van Nederlandse Jeugdherberg Centrale in Panorama naar Stayokay. De Lindeboom, voorheen op de plek van de Rabobank, verhuisde naar de andere kant van het plein, waar Hotel Texel zat. Die naam verdween daar en dook later op aan de gevel van voorheen Sporthotel Nieuw Breda in Eierland. Welzijnsstichting werd Texels Welzijn, van jeugd en Jongerenwerk naar Pharos Texel en na dát debacle Young4ever. Passantenhaven werd Waddenhaven Texel.

Afijn, zo kan ik nog wel even doorgaan. Doorgaans blijft het niet bij een nieuwe naam, maar gaat het gepaard met andere veranderingen. Nieuwe mensen, andere ideeën, ambities, systemen, verdienmodellen, reorganisaties, grootschaliger, automatisering, kostenbesparing, sluiting van vestigingen, centraler, op afstand, etc. Al die bedenkers van die veranderingen zullen vast goede redenen hebben. Maar hoe meer dingen veranderen, des te meer waardeer ik het als dingen gewoon bij het oude blijven. Zoals Strenderpop, al 28 jaar hetzelfde feestje met dezelfde naam. Heerlijk!

Gerard @texelsecourant.nl