Jacqueline Hegeman - Van der Ploeg:
Jacqueline Hegeman - Van der Ploeg: "Water fascineert me, ik ben altijd op zoek naar een omgeving met water." Foto: Aangeleverd

Je bent nooit te oud om te gaan leren

Wat is je favoriete plek op Texel?

De Slufter, daar waar de Noordzee de Slufter binnenkomt en waar de natuur zijn eigen gang kan gaan. Het is niet mijn enige favoriete plek, ik heb er meerderde. Wat zo fijn is, is dat je er altijd de rust kan opzoeken. Water fascineert me, ik ben altijd op zoek naar een omgeving met water.

Geboren en getogen op Texel?

Jazeker, op het Schilderend boven waar nu Zijm en Blonk zit. Het grootste deel van mijn jeugd heb ik op de Westerweg bij de PWN gewoond. Na de middelbare school even weggeweest voor mijn studie en daarna direct weer teruggekeerd naar het eiland. Hier voel ik mij thuis.

Fijn als mensen de ontspanning in hun lichaam ervaren

Wat voor werk doe je?

Ik werk al 25 jaar als apothekersassistent bij de Texelse Apotheek. Daarnaast heb ik sinds kort mijn eigen massagepraktijk In Balance Texel. Ook voer ik bij Boutique Hotel Texel massages uit en verzorg ik soms de wolbaden. Een hotel met een prachtige ambiance, een voorrecht om daar werkzaamheden te mogen uitvoeren.

Vanwaar de droom een eigen massagesalon te beginnen?

Het is niet eens zo zeer een droom geweest, het is eerder zo op mijn pad gekomen. Ik wilde al langere tijd weer wat leren en wat nieuws oppakken, maar ik dacht dat ik het daar te druk voor had. Een vriendin heeft me uiteindelijk de stimulans gegeven. Ik heb de opleiding sport- en wellnessmassage in Haarlem gedaan en werd daar zo enthousiast dat nu mijn eigen massagesalon tot stand is gekomen. Het is zo fijn om mensen de ontspanning in hun lichaam te laten ervaren, waardoor fysieke en psychosociale klachten verminderen. Of om bij sporters de doorbloeding van de spieren te stimuleren of om juist preventief een blessure te voorkomen. Deze manier van werken geeft mij ook ontspanning en ik word er blij van.

Wat doe je naast het werk verder zoal op Texel?

Ik probeer regelmatig met vriendinnen te gaan hardlopen of te wandelen of ik pak een rondje met onze honden Sam en Dirk. Als het even kan, ga ik graag naar het strand. Verder lees ik graag. Afgelopen jaar ben ik meegeweest als masseuse met het Roparunteam van Texel. Een bijzondere ervaring om je hiervoor in te zetten, ik draag dit een warm hart toe!

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Nuchter en toegankelijk. Er heerst saamhorigheid. Dat merk je als eilandbewoner en dat geeft een goed gevoel.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De natuurgebieden zoals ze zijn. Niet opnieuw natuur gaan creëren. We zijn gezegend met prachtige diverse natuurgebieden. En die zijn belangrijk in deze hectische maatschappij om rust en ontspanning te kunnen vinden.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik maak mij zorgen om het drugsbeleid, scholing en huisvesting voor de jeugd. Deze problematiek is uiteraard niet zomaar op te lossen, maar we moeten er ook niet naïef in zijn. De erkenning is er inmiddels wel, nu nog het juiste plan van aanpak.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Het realiseren van betaalbare woningen. Over het algemeen zijn de inkomens beneden modaal volgens mij. Maar de huizenprijzen voor koop- en huurwoningen zijn enorm. Dit zou meer in balans moeten zijn.

Waar kun je je op Texel over verbazen?

Dat we steeds groter willen worden, maar de kwaliteit daarentegen uit het oog kunnen verliezen. Anderzijds is stilstaan achteruitgaan. Toch denk ik dat we de charme van het eiland moeten behouden. Koesteren wat we op dit prachtige eiland hebben en waar nodig verbeteringen aanbrengen.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

Ik vind dat zoveel mensen een grote pluim verdienen, bijvoorbeeld mensen in de zorg van arts tot thuiszorg. Tijdens het ziekteproces van mijn moeder heb ik ervaren hoe liefdevol en belangrijk deze zorg is, zodat er op een mooie en waardige manier afscheid van een dierbare kan worden genomen.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Het is ontzettend mooi om de schoonheid van ons eiland met toeristen te delen. Wel wordt het steeds drukker op het eiland, waardoor de schoonheid wat wegebt. Ook de toeristen kunnen er dan zelf niet optimaal van genieten. Zo ontstaan er soms frustraties wat niet nodig zou moeten zijn. De toeristen waar ik mee te maken krijg, zijn gelukkig enthousiast over ons mooie eiland.

Wat doe je over vijf jaar?

Op zich wil ik niet te ver vooruit kijken en gebruik maken van wat er op mijn pad voorbij komt. Ik hoop me verder te kunnen ontwikkelen in de massagewereld. Mezelf blijven uitdagen in het vinden van meer kennis en technieken. Nooit te oud om te leren, zeg ik maar. Zo hoop ik een voorbeeld te zijn voor mijn kinderen die in de bloei van hun leven staan. En dat we dit allemaal mogen doen in goede gezondheid natuurlijk, dat is toch wel een zegen.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Yessica Haker. Zij voert naast haar baan en haar gezin ook haar passie uit. Leuk en herkenbaar om te zien. Ik ben benieuwd naar haar inzichten als eilandbewoner.