Afbeelding
Foto:

Slapeloze nachten aan de Slingerweg

In september beginnen zo'n twintig leerlingen aan de tweede horecaopleiding van de Texel Academy. Van de tien studenten van het eerste jaar zijn er zes geslaagd, van wie een deel werkzaam is in de horeca.

Doel is met name om personeelstekort in de horeca terug te dringen. De Texel Academy biedt naast de opleiding betaalbare woonruimte en baangarantie. Aan de Slingerweg komen nog tien extra woonunits.

Enthousiasme over deze ontwikkeling bij de horeca, die hiervoor het initiatief heeft genomen, en de gemeente, die meewerkt aan de huisvesting en financieel bijdraagt. Maar onvrede bij de familie Eschweiler, die achter de units woont. "We hebben er veel overlast van", meldt Cock Eschweiler. "Wel een keer of vier per week." Hij laat een geluidsfragment horen, waarop het geknetter van een brommer en andere herrie is te horen. "Ik heb de politie vaak gebeld, maar ze doen er niets mee. In de aanloop zei de gemeente dat het begeleid wonen zou zijn, maar dat is niet zo. Hadden we dat geweten, dan zouden we niet akkoord zijn gegaan. Er wordt ook gesloopt. Bij mij een hek en ook in de woningen zelf."

Woontij

Nadat hij woensdagnacht (weer) uit zijn slaap was gehouden, ging hij 's morgens verhaal halen bij Woontij, verhuurder van de woningen "Ik heb ze voor die middag uitgenodigd voor een gesprek, maar ze kwamen niet." Woontij meldt ter plekke met hem in gesprek te willen, maar dat hij daar toen niet de gelegenheid voor gaf. Voor 's middags stond een andere afspraak. Wel heeft Woontij de klacht diezelfde besproken met de wijkagent en jobcoach Jaap van Spengen. Het is volgens Woontij nooit de bedoeling geweest dat het begeleid wonen zou worden. "De jobcoach begeleidt bij de studie, op sociaal gebied en helpt te zorgen dat ze zich beter thuisvoelen." Van Spengen meldt dat bij één van de bewoners dinsdagavond na het werk een biertje is gedronken. "Dat kan wat geluid hebben gegeven." Dat het om structurele overlast zou gaan, is nieuw voor hem. Ook voor Woontij. "Eschweiler heeft tot dusver één keer overlast gemeld. Het gaat om een incidentele overlastmelding, dat gebeurt ook wel eens in andere woongebieden. Dan komen we in actie, zoals we ook nu hebben gedaan." Zo zijn afspraken gemaakt met de wijkagent en de jobcoach bij de bewoners aan te geven rekening te houden met de buren. Van doelbewuste vernielingen aan de woningen is volgens Woontij geen sprake. Van Spengen: "Eschweiler is degene die gedreigd heeft met geweld (bus in woning parkeren) en heeft nogal racistische uitlatingen gedaan, waarop hij door de politie is aangesproken."