Medewerking aan uitbreiding Kievit

Hotel De Kievit in Eierland mag van het college het aantal recreatieve slaapplaatsen uitbreiden van tachtig naar honderd bedden.

Het college heeft besloten medewerking te verlenen aan een verzoek tot uitbreiding met 25 procent. Het ontwerpbesluit daarvoor wordt ter inzage gelegd en volgens het college als definitief aangemerkt als er geen zienswijzen worden ingediend.

Volgens de besluitvorming wordt het hotel, waarvan de opzet uit 1970 stamt, omgevormd van een accommodatie voor met name groepen tot een meer hoogwaardig hotel. "De aanvrager en exploitant is tevens eigenaar van de vliegschool en zal met gecombineerde arrangementen gaan werken. Aan de achterzijde wordt een tweede gebouw gebouwd met daarin twintig hotelkamers, een restaurant, tevens zaal voor bijeenkomstenfuncties, feesten en partijen, alsmede een wellness."

Tussen de twee gebouwen komt een besloten theetuin met tuinkas die als ontbijtruimte en verblijfsruimte voor gasten zal fungeren. "Hotel De Kievit is een voormalige school. De aanvragers gaan het gebouw zodanig renoveren dat deze historie zowel aan de gevel als binnen duidelijker in beeld komt. Deze expliciete identiteit zetten zij door in de uitbreidingsplannen. Vanwege de hoge investering is het nodig dat het aantal recreatieve slaapplaatsen van 80 naar 100 gaat." Het hotel bestaat uit hotelkamers en slaapzalen.

Regeling

De zogeheten 25-procentsregeling is in alle nieuwe bestemmingsplannen inmiddels als uitsterfregeling opgenomen, zodat de regeling op termijn verdwijnt. Dat betekent dat aanvragen voor een bepaalde termijn moesten zijn ingediend om nog in behandeling genomen te worden.

Het college liet in mei weten dat de regeling op zijn eind loopt, nadat er een serie van positief beoordeelde 25-procentsregelingen achter elkaar voorbij was gekomen. D66 stelde daar in april vragen over. Hoeveel aanvragen er nog voorbij gaan komen, is niet bekend.

Volgens de voorwaarden moet er onder meer sprake zijn van aantoonbare ruimtelijke kwaliteitsverbetering en er moet sprake zijn van afronding van een bestaande bedrijfsvoering. "Ook moet het gaan om een kleinschalig bedrijf (max. 150 slaapplaatsen)."