Een kraan effent het terrein langs de Ploostertraat voor de aanleg van een stukje weg.
Een kraan effent het terrein langs de Ploostertraat voor de aanleg van een stukje weg.

Weer commotie Ploosterstraat

Aan de "soap" over de situatie achter de Ploosterstraat in De Cocksdorp is deze week met de aanleg van verharding over het openbare groentje een nieuw hoofdstuk toegevoegd.

Het stukje openbaar groen achter de huizen werd inzet van strijd in het dorp, nadat een bed- and breakfast aan de Kikkertstraat een paar jaar geleden via het groentje toegang tot de eigen achtertuin wilde hebben, zodat gasten daar zouden kunnen parkeren. Er stonden op het groentje echter schuttingen en tuinhuisjes in de weg om de gewenste toegang tot de tuin te kunnen realiseren. De voorzieningenrechter oordeelde op 2 mei dat het college eerder terecht had besloten over te gaan tot handhaving tegen een aantal schuurtjes en erfafscheidingen achter de Ploosterstraat, omdat ze te ver op het 'groentje' achter de huizen staan. Ook diende het gebruik van het 'groentje' als tuin te worden gestaakt.

De voorzieningenrechter oordeelde in een andere zaak dat het 'groentje', tevens speelterrein voor buurtkinderen, niet als openbare weg kan worden beschouwd. Het kwam erop neer dat aan de ene kant moet worden gehandhaafd op bebouwing die te ver naar achter staat, maar dat aan de andere kant hetzelfde terrein niet kan worden gebruikt als openbare doorgang naar een B&B aan de Kikkertstraat. Maar wel voor bewoners, aldus b en w. Deze situatie was in mei reden voor het college zich over situatie te beraden. Vorige week het nieuws dat sinds 31 juli een inrijverbod geldt in de toegangssteeg naar het veelbesproken groentje achter een deel van de huizen van de Ploosterstraat. Bewoners van de Ploosterstraat kunnen een ontheffing aanvragen om alsnog met de auto achter hun huizen te komen.

Deze week opschudding, nadat in opdracht van de gemeente werd gestart met de verharding van een stuk groen. Bewoner Eric Mulholland noemt de handelswijze van de gemeente "onfatsoenlijk". "De gemeente houdt ons een jaar aan het lijntje met een procedure bij de bestuursrechter. Nu dat oordeel (dat er geen openbare weg mag komen) niet goed uitkomt, drijven ze privaatrechtelijk (als eigenaar van de grond) alsnog hun zin door."