Het voormalige graanpakhuis aan de Gravenstraat in Den Burg.
Het voormalige graanpakhuis aan de Gravenstraat in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Geen toestemming verplaatsen bedden

Het college wil niet meewerken aan een principe-verzoek van De Lindeboom in Den Burg om acht slaapplaatsen te verplaatsen naar het voormalig graanpakhuis aan de Gravenstraat 9, een eindje verderop in het centrum van Den Burg.

De beoogde verplaatsing van de bedden is onderdeel van een groter plan van De Lindeboom om Question Plaza en het voormalige graanpakhuis te verbouwen. Volgens het college voldoet het plan grotendeels aan de voorwaarden voor het verplaatsen van bedden zoals verwoord in de recreatienota. Er is echter één grote maar wat het college betreft: de betreffende acht slaapplaatsen maken onderdeel uit van de twintig slaapplaatsen die vroeger bij de voormalige jeugdherberg Panorama aan de Schansweg hoorden en later naar Hotel De Lindeboom overgingen. In 2010 werd in een bestemmingsplan bepaald dat de twintig slaapplaatsen mochten worden verplaatst onder de voorwaarde dat ze bij De Lindeboom tot kwaliteitsverbetering zouden leiden.

Volgens het college is die beoogde kwaliteitsverbetering met behulp van de twintig bedden echter niet gerealiseerd en zijn de twintig bedden ook nog niet in gebruik genomen. Bedoeling is dat ze conform het bestemmingsplan uit 2010 bij De Lindeboom zelf worden gebruikt en niet door verhuizen naar de Gravenstraat. "Nu verhuizen van deze slaapplaatsen is niet in overeenkomst met de voorwaarden bij de vorige verplaatsing." De bedden komen volgens burgemeester en wethouders ook niet meer in aanmerking voor verplaatsing naar de Gravenstraat als gevolg van besluitvorming in de raad om een stop te zetten op het verplaatsen van spookslaapplaatsen. Dat besluit dateert van 26 juni. Het principeverzoek van De Lindeboom werd anderhalf jaar geleden bij de gemeente ingediend.

Volgens Paul Krugers, eigenaar van De Lindeboom, wordt de uitspraak van het college nader bestudeerd om te kijken welke richtingen de plannen verder op kunnen gaan. Hij zegt blij te zijn dat het college in ieder geval een besluit heeft genomen. "Er zitten ook de nodige positieve punten in de besluitvorming." Over parkeren, algemeen thema in het centrum van Den Burg, wordt in het collegebesluit niet gesproken.

De Lindeboom beschikt op het moment over 125 slaapplaatsen waarvan er 25 niet in gebruik zijn. Bedoeling is dat Question Plaza wordt verbouwd tot een breed inzetbare ruimte en dat er boven de Question acht nieuwe hotelkamers komen. Het pand aan de Gravenstraat, in eigendom bij Partex waar ook De Lindeboom onder valt, is eveneens in beeld om opgeknapt te worden. Tot 2004 zaten de gebroeders Ran daar met hun handel in rijwielen, bromfietsen en motorfietsen. Het pand is nu in gebruik als stalling voor fietsen van de gasten van De Lindeboom en als opslag. Bedoeling is dat de stalling van fietsen later verhuist richting de Question als die verbouwd wordt. Bedoeling is dat een woning die bij het pand hoort en aan de Molenstraat grenst, wordt herbouwd zodat die weer geschikt is om bewoond te worden. De afwijzing hoeft volgens burgemeester en wethouders de verdere ontwikkeling van het pand aan de Gravenstraat niet in de weg te staan. "Als alternatief voor de hotelkamers in het pand aan de Gravenstraat zijn bijvoorbeeld woningen mogelijk. Die kunnen ook gebruikt worden voor het onderbrengen van personeel waar veel behoefte aan is."