Afbeelding
Foto:

Natalie Schrijft

Wat is het verschil..?!

Je hebt er vast wel over gelezen, helemaal nu de overheid het stimuleert en dat begrijp ik heel goed. Maar om te voorkomen dat je bij mij komt, omdat de problemen na een traject met óf een advocaat óf mediator veel groter zijn geworden en er nu bijvoorbeeld ineens van je gevraagd wordt om €50.000,- extra te betalen. Terwijl je dacht dat alles al was opgelost. Omdat dit in mijn praktijk helaas echt voorkomt, in deze column het verschil tussen een mediator en advocaat.

Stel: je hebt een zakelijk geschil met de ondernemer waar je mee samenwerkt of je ziet niet meer hoe je uit het enorme verschil van mening met die (zieke) werknemer gaat komen. Of je gaat scheiden van je huidige man of vrouw en wil in ieder geval de omgang met de kinderen voor 50 procent: dan is het al goed dat je weet dat je in al deze gevallen in principe terecht kan zowel bij een advocaat als bij een mediator.

Mediator

Een mediator is onpartijdig en sluit met jullie beiden één mediation-overeenkomst. In die overeenkomst staan als het ware de spelregels waar jullie je allebei aan moeten houden. Zo spreek je af dat je tot een oplossing wil komen én bereid bent om naar de belangen van de ander te luisteren. Voor degene die niet bereid is om van zijn standpunt af te wijken, als de financiële belangen echt tonnen uit elkaar liggen, of als je mediation alleen kiest omdat je dan samen één rekening betaalt, is mediation veelal niet de weg. Kies dit omdat je voor een oplossing wilt gaan.

De mediators die ik ken, en zo werk ik zelf ook, starten nadat je de mediationovereenkomst hebt ondertekend met een heldere uiteenzetting van de juridische basis. Dat betekent dat je daarna begrijpt hoe de situatie op basis van de wet in elkaar zit. Voor zowel jou als ook voor de ander, zodat de startpositie helder is en je ook het risico begrijpt als je die wettelijke rechten los gaat laten. Dat hele verhaal gaat vervolgens van tafel om het fysieke gesprek echt aan te gaan en samen met de mediator te kijken of jullie tot een oplossing kunnen komen.

Advocaat

Een advocaat behartigt de belangen van zijn cliënt en dat betekent vaak dat de advocaat er in principe alleen voor jou is. Anno 2019 zijn hier zeker uitzonderingen op. Zo kan je er bijvoorbeeld bij jouw echtscheiding voor kiezen dat één advocaat de belangen van jullie allebei behartigt. De advocaat krijgt dan min of meer de rol van een mediator, zorgt dat jullie het gesprek aangaan en dat afspraken over de scheiding in een overeenkomst worden vastgelegd.

Om samen te werken met de advocaat sluit je, net als bij de mediator, ook een overeenkomst. In deze overeenkomst staan ook de spelregels. Een samenwerking met een advocaat hoeft niet te betekenen dat een juridische procedure de beste oplossing is voor jou. Het kan heel goed dat een gesprek met je ex, de zieke werknemer of samenwerkingspartner de eerste en noodzakelijke stap is omdat dát jouw belangen het beste behartigt. En soms is een juridische procedure helaas niet te vermijden omdat de financiële belangen te groot zijn om niets te doen. Benieuwd naar mediation of juridisch advies? Kom langs in het oude TESO gebouw op de Elemert in Den Burg.

Aloha,

Natalie Sylvette Bakker