Afbeelding
Foto: Job Schepers

"Stuiven zanddijk wordt minder"

Storm in combinatie met droogte leidde volgens het Hoogheemraadschap tot de overlast die de bewoners van Oudeschild zaterdag ervoeren van de zandstorm vanaf Ceres.

"Het weer van afgelopen weekend heeft op veel plaatsen in Nederland overlast veroorzaakt met betrekking tot stuifhinder, zo ook op Texel. Met name rond Oudeschild was stuifhinder afkomstig van de Prins Hendrikzanddijk. Een gevolg van een combinatie van stevige wind (windkracht 8 en uitschieters naar 9) en een erg droog zandgebied. Meestal valt bij zuidwesterstorm ook neerslag, maar dat was bij deze zomerstorm niet het geval. De gele wolk die in Oudeschild is waargenomen betreft de allerfijnste deeltjes zand die in combinatie met het uitzonderlijke zachte en droge weer niet te voorkomen is."

De stofwolken ontstaan volgens een woordvoerder van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in de delen van de Prins Hendrikzanddijk waar de begroeiing zich nog niet heeft ontwikkeld of waar nog heel fijn materiaal bovenop ligt. "Dat zijn vooral de delen onderaan het veiligheidsduin en de strandhaak. Vanaf het met helm ingeplante duin was aanzienlijk minder sprake van het stuiven. Verwachting is dat het stuiven steeds minder wordt naarmate het gebied en de begroeiing tot ontwikkeling komen."

"Maatregelen tegen stuifhinder die zinvol zijn en de ontwikkeling van het gebied niet in de weg staan zijn getroffen. Met dit weer en in deze fase is het verstuiven van de fijne korrel niet te voorkomen. Ervaring bij eerdere zandsuppleties (elders langs de Nederlandse kust) leert dat er met dit weer tijdens er de eerste jaren na een suppleties bij harde wind stuifhinder van met name de fijne korrel voorkomt, die geleidelijk afneemt. De ontwikkeling van het gebied en dus de mogelijke hinder met betrekking tot de stuifhinder wordt nauwlettend gemonitord."

Mensen die stuifhinder ervaren kunnen terecht bij Jan De Nul. Via 06-30 25 09 52 of een mail sturen naar omgeving.PHZD@jandenul.com.