Zeehonden op de Razende Bol.
Zeehonden op de Razende Bol. Foto: Jeroen van Hattum

Rusten op Razende Bol

De Razende Bol is momenteel een dankbare plek voor zeehonden om te rusten en daarmee zo min mogelijk van hun energie te gebruiken.

De meeste zeehonden (gewone zeehonden) zijn aan het verharen en dan is het voor het dier belangrijk om zoveel mogelijk op het droge van een zandplaat te liggen. Zolang ze op het droge liggen, hebben ze een goede doorbloeding en dat bevordert het verharen. Als ze het water ingaan, wordt de bloedsomloop van de zeehond kouder met het risico dat het verharingsproces vertraagt, terwijl de dieren de korte haren op hun huid juist nodig hebben om beschermd te zijn tegen de kou van het zeewater.

Volgens zeehondenonderzoekster Sophie Brasseur van Wageningen University zijn er op het moment volgens laatste tellingen zo'n duizend gewone zeehonden in het Marsdiep waarvan een groot deel op de Razende Bol ligt. Het aantal grijze zeehonden is lager; die hadden in maart/april hun verharingsperiode en lagen toen met honderden tegelijk op de Razende Bol.

De zandplaat tussen Texel en Den Helder is grotendeels openbaar toegankelijk, met uitzondering van het noordelijk deel. Dat is van 15 mei tot 1 november afgesloten, zodat de zeehonden daar geen last van verstoring hebben. Dat betekent dat mensen er niet mogen komen en schepen een gepaste afstand in acht moeten nemen. Hoeveel zeehonden er dit jaar in totaal in het Nederlandse deel van de Waddenzee zijn, moet blijken uit de tellingen van Wageningen die jaarlijkse in augustus plaatsvinden, omdat de zeehonden dan in groten getale op de zandplaten in de Waddenzee liggen.