Een van de containers van de Zoë.
Een van de containers van de Zoë. Foto: Havariekommando

Wat ik zeggen wou

Schiermonnikoog

ik hoorde net Ineke van Gent op de radio. Die leuke stoere burgemeester van Schier. "We laten dat echt nog niet gaan'', zei ze. "De stranden zien er nu voor het oog netjes opgeruimd uit, maar ondertussen liggen er nog tientallen containers in zee.''

En de piepkleine bolletjes plastic die overal in zitten, zijn ook alweer een beetje vergeten. Opgeruimd staat netjes! Maar zo is het niet! En beschaafd en erg netjes legt ze uit, dat de tegemoetkomingen van de reder van het containerschip Zoe nog niet goed zijn. Pfff... Het stoom komt toch gewoon uit je oren als je dit hoort.

Maar Ineke straalt vastberadenheid uit. De containers zijn niet gechipt en dus onvindbaar. Ook bij de controles in de haven van Rotterdam zet ze vraagtekens. In deze tijd toch ook heel gek, zelfs fietsen hebben soms een chip. De vaarroute dicht langs de Waddeneilanden is goedkoper, maar ook risicovoller omdat het veel minder diep is. Blijkbaar gelden er privacyregels voor de inhoud van deze containers. De vrachtbrieven mogen niet worden ingezien en ga zo maar door!

Maar Ineke gaat dit nog niet loslaten. Ik heb haar altijd erg leuk gevonden als persoonlijkheid in de politiek. En ik hoop dat als er bewoners van de Wadden zijn, die verstand hebben van die ongrijpbare containervaart haar zullen steunen! Want of we nu van de vogeltjes zijn of van de visserij... De boeren, jutters of wetenschappers?

Dit wil niemand, zoveel rotzooi op de stranden, maar ook zeker niet in de zee! Ik denk dat de Wadden gemeenten dit gezamenlijk moeten aanpakken, samen met de bevolking! Want Ineke zegt: "We moeten dit echt niet zomaar laten gaan!''

Wil de Leeuw,

Den Burg