Hoe nu verder met de zilte landbouw?

Het aangevraagde faillissement voor Zilt Proefbedrijf en Texel Saline BV heeft verstrekkende gevolgen. Onder de vlag van het overkoepelende Saline Farming vallen allerlei activiteiten en projecten, zoals onder meer Waddenwier, Salt Farm Texel, Marc Foods en Saline Agriculture Worldwide.

Marc van Rijsselberghe, inmiddels niet meer actief in het bedrijf, startte een jaar of zeventien geleden met de eerste proeven met zilte landbouw. Met doorzettingsvermogen en vasthoudendheid pionierde hij verder en groeide de belangstelling. Zo nam koning Willem Alexander een kijkje op zijn proefveld en kwam bijvoorbeeld ook de minister president van Pakistan op bezoek. Na scepsis volgde erkenning. Staatssecretaris Van Dam nam in 2017 het wetenschappelijke rapport "Crop Salt Tolerance" in ontvangst. Met als eindconclusie dat zilte landbouw een "baanbrekende oplossing" is om gewassen te laten groeien op afgeschreven zoute landbouwgrond.

In dat jaar stelde de Postcodeloterij €2,1 miljoen beschikbaar voor een zilt landbouwproject in het zuiden van Bangladesh. Daarmee konden ICCO en Zilt Proefbedrijf daar zouttolerante gewassen introduceren.

Zilt Proefbedrijf is ook betrokken bij de proef in polder Wassenaar om kokkels "op land" te kweken. Met dit project is een bedrag van €2.731.969,- gemoeid. Het Waddenfonds droeg €1.787.820,- bij.

In samenwerking met het NIOZ onderzoekt het Zilt Proefbedrijf hoe het kweken van zeewier – op land en onder biologische omstandigheden – ook commercieel aantrekkelijk kan worden. Een greep uit de vele activiteiten van Salt Farm Texel. "Aandeelhouders, management en alle collega's hebben met hart en ziel jarenlang aan deze bedrijven gewerkt en het spijt ons dat dit nu zo afloopt", meldt het bedrijf.

Hoe verder?

Het bericht over het bankroet komt juist nu media berichten over wereldwijde toename van droogte, verzilting en voedselschaarste. Hoe moet dat nu verder met de zilte landbouw? Van Rijsselberghe betreurt het faillissement en de verstrekkende gevolgen. Terugkijkend: "Het is allemaal niet voor niets geweest. Er zijn veel wetenschappelijke publicaties verschenen, veel data gegenereerd en we hebben 84 filmploegen over de vloer gehad. Het vraagstuk over de verziltingsproblematiek staat in ieder geval wereldwijd op de kaart. Het is nu aan partijen om te kijken wie zich verantwoordelijk voelt." Van Rijsselberghe gaat zelf verder met de Salt Farm Foundation die kennis over zilte landbouw verspreidt. Op 8 september is er in Leeuwarden een conferentie over zilte landbouw.