Faillissement Zilt-Proefbedrijf en Texel-Saline BV aangevraagd

Zilt-Proefbedrijf en Texel-Saline BV, die zich onder de naam Saline Farming bezig houden met zilte landbouw, hebben faillissement aangevraagd. In hoeverre een vervolg aan zilte projecten, hier en elders in de wereld, kan worden gegeven hangt af van de mate waarin andere partijen in het ontstane gat zullen stappen.

"Te zware verliezen uit het verleden drukken teveel op de toekomst van de bedrijven", meldt het persbericht. Hoe heeft het zover kunnen komen? Robin Konijn, die samen met Gunnar Larsen dagelijks leiding geeft: "In de verwachting dat zilte projecten een bepaald rendement zouden geven, zijn kosten gemaakt. Structureel is er meer uitgegeven dan er is binnen gekomen." Het besluit van aandeelhouders en management voor een faillissement is volgens het bericht nu genomen om externe partijen niet te duperen. Er werken dertien mensen bij de bedrijven. Er zal een curator benoemd worden, die zich bij de schuldeisers zal melden. Eerder dit jaar kwam Saline Farming in het nieuws na een reorganisatie, waarbij pionier en grondlegger Marc van Rijsselberghe zich had teruggetrokken en zich ging richten op het verspreiden van kennis via de Salt Farm Foundation. Dit valt er buiten en gaat gewoon door.

Marc van Rijsselberghe: "Toen ik mij in maart terugtrok uit het management van het bedrijf (niet als aandeelhouder) kon het bedrijf draaien en lagen er enorme kansen voor de toekomst. Tot enkele weken geleden was het huidige management zelfs nog bezig om het over te nemen. Dat nu faillissement is aangevraagd, kwam voor mij als een verrassing."

Meer op pagina 6.