Voor- en achterzijde van de op het strand gevonden Japanse munt.
Voor- en achterzijde van de op het strand gevonden Japanse munt. Foto: Gemeente Texel

Zeldzame munt op Texels strand

Op het Texelse strand is recent een koperen Japanse munt gevonden die dateert uit de zeventiende eeuw.

De Japanse munt (een Kèpèng) dateert uit de periode 1659-1685 en is geproduceerd in de Japanse plaats Nagasaki. De gemeente spreekt van een buitengewone vondst die het belang van Texel als knooppunt van de wereldhandel in de Gouden Eeuw aantoont. Op de voorzijde staan vier Chinese karakters: Yuan, Feng, Tong en Bao. Op de keerzijde staan geen karakters. Die achterzijde geeft volgens de gemeente aan dat de munt uit Japan komt. Daar werden van 1659 tot 1685 naar Chinees voorbeeld Japanse koperen munten geslagen.

De munt is vermoedelijk via de VOC naar Nederland gekomen. De VOC dreef in die tijd handel vanaf het eiland Deshima voor de kust van Nagasaki. De toenmalige handel met China lag nagenoeg stil als gevolg van een burgeroorlog die in China was uitgebroken. Hoe de bijzondere munt precies op het Texelse strand terecht is gekomen, is volgens de gemeente vooralsnog gissen. "Is hij verloren door een matroos die net de lange reis heeft gemaakt en afmonsterde of komt hij uit een Oost-Indiëvaarder vol gepakt met kostbaarheden die vlak voor de kust van Texel is vergaan?"

De munten zijn zeldzaam. Een zegsman van Teylers Museum in Haarlem, gespecialiseerd in munten, laat weten dat er in 1995 op Ameland een soortgelijke munt is gevonden. Ook zijn twee vondsten bekend die in de jaren negentig werden gedaan tijdens opgravingen bij het Spoortunnel-tracé door Rotterdam.

De munt kwam tevoorschijn uit de collectie van een Texelse detectoramateur. Hij leek in eerste instantie sterk op een oud Chinees muntje uit de elfde eeuw, waardoor in eerste gedacht werd dat het een Chinese munt was. Onderzoek leerde dat het toch om een Japanse munt ging. De munten die daar van 1659 tot 1685 werden geslagen, werden gemaakt naar Chinees voorbeeld uit de elfde eeuw. De munt blijft in eigendom bij de vinder. Bedoeling is volgens de gemeente wel dat de munt op termijn te zien zal zijn bij een expositie in Kaap Skil in Oudeschild.