Zeewier
Zeewier Foto: Boukje Heidstra

Wierdag vol lezingen, verhalen, onthullingen en ontdekkingen

Bij museum Kaap Skil wordt dinsdag 20 augustus een 'wierdag' gehouden. Een dag vol lezingen, verhalen, onthullingen en ontdekkingen van wetenschappers en kunstenaars.

Kinderen kunnen een 3D-wierlandschap ontwerpen met speciale 3D-tekenpennen in een inloopworkshop van het JeugdFabLab. Alle activiteiten zijn gratis voor bezoekers van het museum.

In het verleden werd zeegras wier genoemd. Gedroogd zeegras werd onder andere gebruikt voor het vullen van matrassen en de aanleg van dijken. In de kern van de huidige Waddendijk van Texel zijn restanten van een oude wierdijk uit de middeleeuwen teruggevonden. Bij Museum Kaap Skil is een afdruk van de doorsnede van de Waddendijk te zien. Archeoloog Michiel Bartels geeft tijdens de Wierdag om 11 en 13:00 uur een presentatie bij deze afdruk.

Echt zeewier is, in tegenstelling tot zeegras, geen plant met wortels en zaden. Het is een meercellige alg, die in verschillende vormen voorkomt in zee. Onderzoeker Reinier Nauta werkt bij het NIOZ met zeewier. Om 15:15 uur geeft hij een lezing. Hij vertelt over wier in het algemeen: hoe ziet het er uit, wat kan je er mee en hoe groeit het? Daarnaast geeft hij inzicht in nieuwe gebruiksmogelijkheden van wier. Het maken van bioplastic uit zeewier is slechts een van de vele toepassingen.

De kunstenaars Maartje Dros en Eric Klarenbeek onderzoeken de mogelijkheden van zeewier voor het vervaardigen van gebruiksartikelen. Hierover gaat de tentoonstelling 'Van wier tot waar' bij Museum Kaap Skil. Om 12:00 uur vertellen ze over dit project, de rest van de dag zijn ze in de tentoonstelling aanwezig om vragen te beantwoorden.

Programma Wierdag:

11:00 Presentatie bij de afdruk van een oude wierdijk – Archeoloog Michiel Bartels. 12:00 Kunstenaars Maartje Dros en Eric Klarenbeek vertellen over 'Van wier tot waar'. 13:00 Presentatie bij de afdruk van een oude wierdijk - Archeoloog Michiel Bartels.

14:30 Presentatie bij de Pronkbeker – met een 3D-geprinte pronkbeker van materiaal uit wier – door conservator Alec Ewing. 15:15 Van wier tot waar vanuit de wetenschap – NIOZ-onderzoeker Reinier Nauta. 12:00 - 16:30 Ontwerp en maak eigen 3D-wierlandschap – inloopworkshop voor kinderen.

Doorlopend: Maartje Dros en Eric Klarenbeek bij 'Van wier tot waar'. Sabien Bosman - Proeven van wier